Foto: TT

Få synskadade värmlänningar kan läsa punktskrift

Uppdaterad
Publicerad

1979 vigdes Siv Skoglund från Säffle till Sveriges första synskadade präst. Det hade hon aldrig klarat om det inte var för punkskriften, men hon känner sig ganska ensam i Värmland om att läsa med fingertopparna.

– Det är synd att inte fler lär sig. Telefoner och datorer ersätter inte punktskriften ett enda dugg, säger hon.

Siv Skoglund blev synskadad efter en allvarlig olycka som inträffade när hon var 15 år. När hon skrevs ut från sjukhuset hade hon en helt ny värld att upptäcka och lära sig existera i. Föräldrarna manade på och såg till att hon lärde sig punktskrift. Nu är hon 66 år gammal och punktskriften varit avgörande på många sätt.

– Jag hade inte klarat gymnasiet ens en gång. Det är ju mitt skriftspråk som jag kan läsa. Jag använder punktskrift jättemycket i vardagen, till telefonböcker, almanacka, bankkonto, allting. Jag för allting på punktskrift, säger hon.

Får använda sin fantasi

Men hon är en av ganska få synskadade personer i länet som läser punktskrift. Många nöjer sig med de hjälpmedel som finns i ljud-form, enligt Synskadades riksförbund i Värmland.

Siv Skoglund tycker att punktskrift och inläst material är två helt skilda saker.

– Med punktskrift får man använda sin egen fantasi. Läser du en talbok så är det ju en tolkning du får, beroende på hur den har lästs in, säger hon.

Grekiskan blev lättare

När hon studerade till präst fanns den mesta kurslitteraturen inläst, men Siv Skoglund tog alltid egna anteckningar och sammanfattade litteraturen i punktskrift. Studierna av det grekiska språket blev faktiskt enklare, eftersom punktalfabetet är detsamma som på svenksa.

– Jag hade egentligen lite lättare för mig som kunde läsa med samma bokstäver. Men det sa jag inte till någon, säger hon.

Punktskrift på läkemedel

I och med internationella punktskriftsdagen uppmärksammar Synskadades riksförbund vikten av punktskrift på läkemedel. Sedan 2005 finns ett EU-direktiv som säger att alla läkemedelsförpackningar måste märkas med punktskrift. Men det är ofta som personalen på apoteken av misstag klistrar för punkterna med ordinationsetiketten.

Det har Siv Skoglund varit med om flera gånger.

– Det är ett himla sätt, att de inte tänker sig för. Det är ju väldigt viktigt att den inte är försklistrad. Jag förstår inte att de inte kan lära sig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.