Fick 3 000 lägre lön än en man

Uppdaterad
Publicerad

Karin Dybecks manliga kollega fick nästan 3000 kronor mer för att utföra exakt samma jobb i Kristinehamns kommun. Nu granskar Diskrimineringsombudsmannen fallet.

Karin Dybeck hade arbetat som timvikarie med renhållning i Kristinehamns kommun i över två år när hon fick en riktig kalldusch. Det visade sig att hennes kollega, som också var vikarie och utförde exakt samma arbete som hon, fick 2 830 kronor mer i månadslön. Hon gick direkt till chefen men upplevde att hon inte fick något svar på varför det såg ut så.

– Driftledaren sa att det är den här lönen som gäller, säger Karin Dybeck.

Anmälde till DO

Hon bestämde sig för att anmäla till Diskrimineringsombudsmannen, DO och DO i sin tur bestämde sig för att granska fallet.

-– Jag är fruktansvärt trött på att bli överkörd, säger hon.

LÄS MER: Kvinna? Då jobbar du nu gratis resten av dagen

Hur har din kollega reagerat på det här?

– Han står bakom mig helt och hållet. Han tycker också att det är fel, och han förstår det inte heller riktigt, säger Karin Dybeck.

Vill inte uttala sig

Andreas Rudsvik, som är chef på Tekniska förvaltningen i Kristinehamns kommun, avböjer att ställa upp på intervju idag.

– Vi vill inte uttala oss mer om det här nu, du ser vad vi säger i vårt yttrande till diskrimineringsombudsmannen. Vi kan uttala oss sedan, när DO har avgjort det här, säger han till SVT Nyheter Värmland.

I yttrandet som kommunen lämnade till Diskrimineringsombudsmannen den 11 april skriver kommunen att Karin Dybeck och hennes manliga kollega hade exakt samma arbetsuppgifter, men att han fick högre lön på grund av att hans anställning skulle övergå till en fast anställning inom kort. Men Karin Dybeck köper inte den förklaringen.

– Det ska sparas in, och ändå ska folk få högre lön hur som helst, säger hon.

Hoppas på bättre svar

Nu hoppas hon på att anmälan till diskrimineringsombudsmannen ska leda till att kommunen ser över sina rutiner. Hon hoppas också på ett bättre svar varför de gjorde som de gjorde.

– Det tär ju på mitt självförtroende, varför ska jag gå och undra varför jag inte är värd 3 000 mer, som andra?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.