Ethel Seppänen Niclasson hoppas på jobb i Värmland Foto: SVT

Hon hoppas på musikerjobb i Värmland

Publicerad

Samtidigt som fler och fler musiker utbildas i Sverige blir det också svårare och svårare att få jobb. Sopranen Ethel Seppänen Niclasson utbildade sig i Stockholm men bestämde sig för att flytta hem till Kil med sin familj för att slippa den hårda konkurrensen.
– Jag upplever att det är lättare att få sångjobb här i Värmland, för konkurrerensen är inte lika stor, säger hon.

Hon är uppvuxen i Kil, och tog examen från Kungliga musikhögskolan i Stockholm 2014. Hon försökte försörja sig som frilansare i huvudstaden, bland annat som solist inom svenska kyrkan. Men det är en tuff marknad.

– Om man tänker på kyrkor, som är en ganska stor arbetsgivare för sångare, så finns det ju många. Men det finns också många sångare.

TV: Hör sopranen Ethel Seppänen Niclasson sjunga

Hårdare kamp om jobben

Och kampen om jobben ser ut att ha blivit hårdare. Musiker som SVT har pratat med vittnar om att arbetsmarknaden krymper. Hur många som är arbetslösa är svårt att säga, bland annat eftersom de flesta är frilansar och inte syns i statistiken. Samtidigt har antalet utexminerade yrkesmusiker ökat från 129 till 290 de senaste 20 åren. Ethel Seppänen Niclasson tycker att det finns för många utbildningsplatser.

– Jag tror att man kanske skulle ha lite färre, så att de som faktiskt tar examen har chans att få jobb, säger hon.

Ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson (S), säger att det finns en övre gräns för hur många som ska utbildas inom de konstnärliga utbildningarna i landet.

– Men ansvaret för hur många utbildningsplatser det ska vara, och innehåll, ligger hos högskolor och universitet. Det är de som avgör hur många platser vi har. Det ska motsvara arbetsmarknadens efterfrågan men också studenternas, säger hon. 

”Kan ju faktiskt bo någon annanstans”

Nu hoppas Ethel Seppänen Niclasson på bättre tider, både för sig och familjen. Det var när det andra barnet kom som hon och hennes man, som är operasångare, bestämde sig för att flytta hem till hennes rötter i Värmland igen. Förhoppningen är att Värmland ska vara precis så härligt som visan utlovar, även när det gäller arbetsmarknaden för musiker.

– Man tror att man måste vara i Stockholm för att vara med i matchen och kunna få jobb och gå på auditions, men kan ju faktiskt bo någon annanstans också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer