Martina Andersson Foto: SVT

Hon kan bli världens starkaste kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Hon har sammanlagt sju SM-titlar som Sveriges starkaste kvinna. Tre år i rad har hon vunnit EM i strongwoman. Nu står Martina Andersson från Säffle inför nästa utmaning.

Martina Andersson kommer från Tomelilla men bor numera på en gård utanför Säffle.

SVT Nyheter Värmland träffar henne under ett träningspass på gymmet i Åmål. Om ett par dagar bär det av till USA, till Daytona Beach i Florida där VM i Strongwoman avgörs den här gången.

Siktar på medalj

Förra gången hon ställde upp i VM placerade hon sig på en sjätteplats i sin klass, under 82 kg. Den här gången siktar hon på medalj.

– Gör jag en bra tävling och håller mig hel och så, då har jag nog goda chanser att ta en pallplats, säger hon.

Tävlingarna i Strongman/strongwomen är en kraftmätning som handlar om att testa maxstyrka men grenarna kräver också kondition och snabbhet. De tävlande bär, lyfter och går med tunga, ofta otympliga objekt.

– Det är alltifrån att välta däck till att dra lastbil, dra bil, springa med farmers walk-väskor, pressa grejer över huvudet, lyfta sten, förklarar Martina.

Tunga pass

När Sveriges starkaste beskriver sin sport låter det inte så märkvärdigt men när Martina Andersson lägger på vikter på de så kallade farmersväskorna krävs råstyrka för att delta i träningen.

Under träning lägger hon bara på 60 kg, under tävling handlar det om 102 kg – i varje hand.

Vilka är de tuffaste träningspassen?

– Nu skulle jag nog säga att det är marklyftpassen. Vi ska köra tre lyft över 200 kg, vilket innebär att jag tränar rätt så tungt just nu genom marklyften. Så det är nog det som år det tuffaste träningspasset just nu.

I mästerskapen heter grenarna Power stair, Farmers walk och Cerberus Deadlift ladder.

Bra gemenskap

Huvudkonkurrenten kommer från Tyskland. Sandra Bradley är väldigt duktig och stark, berättar Martina och tillägger att Sverige är med och kämpar i topp tio både i Strongman och Strongwoman. Men kämparandan är en slags gemenskap som gör att Martina älskar sin sport.

– Man peppar varandra och vill att alla ska prestera sitt bästa och göra så bra som möjligt. Det är en väldigt skön och vänskaplig jargong, trots att det är tävling.

Den 1-3 november avgörs om Martina Andersson kan titulera sig världens starkaste kvinna i tungvikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.