Birgitta Karlström Dorph gästade Gomorron Sverige i morse med anledning av kvällens dokumentär i SVT2 kl 20.00. Foto: SVT

Hon var ”Palmes hemliga agent”

Uppdaterad
Publicerad

Birgitta Karlström Dorph arbetade mot apartheid i Sydafrika. Sammanlagt förde hon över omkring en miljard kronor från Sverige till det förbjudna apartheidmotståndet. En åtgärd som var hemlig och aldrig diskuterades i riksdagen.

Birgitta Karlström Dorph växte upp i Karlstad och efter studenten på Tingvallagymnasiet studerade hon i USA, gick på Handelshögskolan i Stockholm och  jobbade i Frankrike. Sedan kom hon in på en utbildning på UD, Utrikesdepartementet, och diplomat Birgitta Karlström Dorph blev kvar där i 44 år. Bland annat arbetade hon på ambassaden i Oslo. Under tiden i Norge åkte hon till Karlstad och födde sitt första barn. Fram till för två år sedan ägde hon ett hus på Hammarö.

– Numera besöker jag Värmland någon gång per år, berättar Birgitta Karlström Dorph.

Hemligt uppdrag

Diplomatkarriären inom UD ledde till att hon arbetade sammanlagt 20 år i Afrika. Mellan 1982 och 1988 arbetade hon med ett hemligt uppdrag i Pretoria i Sydafrika.  Hennes arbete gick ut på att kontakta det förbjudna motståndet mot apartheid i landet och se till att svenska pengar kunde överföras för att stödja kampen. ”Palmes hemliga agent” kallas Birgitta Karlström Dorph i en ny dokumentär som sänds i kväll i kl. 20.00 i SVT2.

– Ja, det var Palme som bygde upp det svenska stödet mot apartheid, säger Birgitta Karlström Dorph.

Birgitta Karlström Dorph arbetade på uppdrag av den svenska regeringen och var kontaktperson mellan Sverige och ANC och andra organisationer som arbetade mot apartheid i Sydafrika.

Jobbar fortfarande för UD

Birgitta Karlström Dorph är 76 år och numera pensionär.

– Men jag jobbar fortfarande lite för UD, säger Birgitta Karström Dorph till SVT Nyheter Värmland.

I kvällens dokumentär berättar Birgitta Karlström Dorph om hur hon under största diskretion arbetade i Sydafrika mot landets sittande regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.