Stina Bergström (MP). Foto: SVT

Hon vill återinföra friåret

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartisten Stina Bergström från Kil tycker att vi jobbar för mycket och vill återinföra rätten till ett friår. – Det är inte så att det är arbete som sätter värde på en människa, säger Stina Bergström (MP).

Tillsammans med tre andra miljöpartister har Stina Bergström (MP) motionerat i riksdagen med förslag om att friåret ska införas igen.

– Vi lyfter frågan i motioner och det kommer vi att fortsätta göra tills vi får gehör för det, säger hon.

Hon säger att det kan vara en åtgärd som har betydelse både för att bekämpa arbetslösheten och komma tillrätta med ohälsotalen i arbetslivet.

Regeringen har gett löftet att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet senast år 2020 och samtidigt bekämpa ohälsan på jobbet.

Enligt arbetsmiljöverket har arbetssjukdomarna ökat dramatiskt de senaste åren. Och värst drabbade är kvinnorna.

– När vi hade friår var de som utnyttjade friåret till 75 procent kvinnor, kvinnor med tunga jobb, i vård och omsorg i offentlig verksamhet. Det visar att det finns ett önskemål just från kvinnor att få det här friåret, säger Stina Bergström.

Vill se diskussion med Socialdemokraterna

Hittills har motionen inte fått något gehör i riksdagen, men Stina Bergström säger att hon tror att hennes parti kan göra upp med Socialdemokraterna och att friåret kommer att genomföras.

– Nar man som vi sitter med i regeringen är det inte bara genom motioner som man kan driva saken. Det är en diskussion som vi kan få med i budgetförhandlingar så jag hyser gott hopp om att det kommer tillbaka i någon form.

Sverige hade friår mellan 2005 och 2007. Succé eller fiasko? Det beror på vem man frågar.

Kritikerna har beskrivit det som ett fiasko som kostade närmare två miljarder per år.

– Men då har de inte räknat med alla fördelar. Det här var ett vinn-vinn-koncept, säger Stina Bergström.

Friåret innebar att en person som hade ett jobb gavs rätten att vara ledig i upp till ett år, med en ersättning som motsvarade 85 procent av arbetslöshetskassan, om han eller hon gav plats åt en vikarie som kom från arbetslöshet.

– De som fick de här vikariaten fick också i stor utsträckning fortsatt jobb, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.