Carola Jansson berättar om hur hon vill hjälpa andra som har anhöriga i drogmissbruk samt hur hon försöker avskräcka ungdomar att använda narkotika. Foto: SVT

Efter broderns död – nu brinner hon för att hjälpa andra

Uppdaterad
Publicerad

Carola Janssons lillebror Jonas avled efter en överdos 2016. Sedan dess har hon engagerat sig för att kunna hjälpa andra.

– Jag kände ganska omgående när han gick bort att han ska inte ha dött förgäves, berättar hon.

Jonas missbruk och kriminalitet eskalerade och till slut insåg familjen att det antagligen skulle sluta tragiskt.

– Vi hamnade i ett läge under hela sista året där vi började förbereda oss på att det inte kommer sluta bra, berättar Carola Jansson.

Jonas avled 2016 och därefter har Carola engagerat sig hårt för att försöka hjälpa andra i samma situation, både de som missbrukar och deras anhöriga.

”Det är lugnt syrran”

Hon har genomfört ett antal föreläsningar om sin brors drogmissbruk under parollen ”Det är lugnt syrran”. Det var en mening som Jonas använde sig av under alla år, oavsett hur illa läget var.

Carola är även aktiv i Föräldraföreningen mot narkotika och ser det i det närmaste som ett kall att försöka hjälpa andra.

I klippet här ovan berättar Carola Jansson mer om Jonas öde och hur hon hoppas kunna hjälpa andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.