Hopp för centrumhandeln i Säffle

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har det varit tufft för handlarna i Säffle centrum. Ökad e-handel och inte minst det nya köpcentret Guttane har bidragit till att näringsidkare tvingats stänga. Men nu börjar vinden i centrum vända, menar flera aktörer.

– Nu känns trenden som att det börjar bli lite fler skyltfönster som har aktiva affärer som öppnar, butiker och mycket tjänster typ frisör, massage och solarier, säger Dag Rogne (C), kommunalråd.

För ett år sen såg det riktigt dyster ut för centrumhandeln i Säffle. När centrum byggdes om och det blev allt svårare att få parkeringsplats åkte många kunder ut till det nya köpcentrat Guttane vid 45:an. Antalet butikslokaler i stan som gapade tomma ökade.

– Då var det tufft, då var det svårt att motivera att det här är ett bra läge för din verksamhet när det var svårt att få tillgänglighet, säger Sandra Rohman Wall, ordförande i centrumföreningen Elsa.

– Men sen vänder kunderna tillbaka och vill komma in till centrum och handla. Köpcentret och centrumhandlarna kompletterar varandra bra tycker jag.

Stöttar handlarna

Centrumföreningen Elsa har försökt jobba aktivt med att få tillbaka kundern och stöttat handlarna i centrum.

– Vi försöker ha aktiviteter så att händer saker, modevisningar och olika tävlingar. Sånt som sporrar kunderna att komma in och stanna kvar i centrum, säger Sandra Roman Wall.

Var fjärde lokal tom

Peter Wall och Sandra Roman Wall driver ett fastighetsbolag i Säffle. När centrumhandeln förra året gick ner blev det kännbart, nästan 25 procent av deras kommersiella lokaler stod då tomma. De valde då att satsa.

– Vi insåg att vi kommer inte få samma beläggning på kontor och affärslokaler som vi haft, utan vi behöver bygga om till hyreslägenheter för att få en säkrare inkomst, säger Peter Wall, fastighetsägare. 

Kommunen agerar

Även kommunen vidtar åtgärder som ska gynna handeln i centrum.

– Vi flyttar ner arbetsplatser inom kommunen från ett perifiert läge ner till centrum för att få mer liv och rörelse. Fler som går på våra restauranger och handlar och mer arbetstillfällen i centrum, säger Dag Rogne (C).

Kommunens strategi är ett gemytligare och mer tillgängligt centrum där man satsat på utsmyckning i form av skulpturer. Enligt centrumföreningen Elsa börjar kunderna komma tillbaka och nya företag vågar etablera sig, något som även kommunalrådet håller med om.

– Förra året var nog läget lite sämre, jag tror det har vänt lite grann, säger Dag Rogne (C), kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.