Foto: SVT

Hoppas på klimatsmartare mat

Uppdaterad
Publicerad

Byta ut gamla kylskåp eller bygga laddstationer till elbilar – det finns 2 miljarder kronor i statliga medel att söka till klimatförbättringar. I Värmland har ansökningarna fördubblats på ett år.

En droppande kran, eller en gammal spis. I ett skolkök finns mycket som kan bytas ut för att minska svinn och växthusgaser.

Bernt Thyrell är kökschef på Karlstad kommun. Han visar runt i skolköket på Frödingsskolan i Karlstad.

– De här gamla kylskåpen behöver bytas ut. Sätter vi in ett nytt skåp här räknar vi med att spara 75 procent av energin, säger han.

Vill minska svinnet

Karlstad kommun har står bakom en av dom ansökningarna som kommit in i år. Två mijoner har man sökt för att förbättra de kommunala tillagningsköken. Bland annat ska man minska matsvinnet, byta ut maskiner och utbilda personalen i hur man jobbar klimatsmart i ett kök.

– Man kanske inte behöver sätta på en maskin det första man gör på morgonen, har man rätt gradantal när man lagar maten, är maskinerna tillräckligt moderna, säger Bernt Thyrell.

Två miljarder att söka

Klimatklivet är ett investeringsstöd som företag, organisationer och myndigeheter kan söka för att skapa klimatsmarta lösningar som minskar koldioxidutsläppen och energianvändning. Sammanlagt finns det 2 miljarder i statliga medel.

Ansökningarna lämnas till länsstyrelsen och sen bedömer naturvårdsverket vilka som ska få ta del av pengarna. I Värmland har det i år kommit in elva ansökningar.

En rejäl ökning från de fem ansökningar som kom in förra året.

– Jag tror alla kan göra något om man tänker till för att minska klimatpåverkan och dessutom förbättra den egna verksamheten, säger Jörgen Persson, klimat – och energistrateg på länsstyrelsen.

På Karlstad kommun hoppas man få ta del av pengarna i Klimatklivet.

– Jag hoppas att vi går möjlighet att köpa bra maskiner som skonar miljön. Vi kan dessutom spara på energin och därmed köpa ännu mer krav- och rättvisemärkta råvaror till våra verksamheter, säger Bernt Thyrell, kökschef på Karlstad kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.