Den nya stegbilen hos Räddningstjänsten i Karlstad har med sig en hoppkudde vid utryckning. Den väger runt 50 kilo, blåser snabbt upp sig och blir en tre och en halv gånger tre och en halv meter stor landningsyta och kan klara någon som hoppar från ett fem, sex våningar höga hus.
– Det känns skönt för oss att ha ett verktyg där man kan, vid dom tillfällen där inte stegen når eller där man inte kan komma in med en stege så har vi ändå ett verktyg där vi kan göra någonting, säger Christian Tysk, ställföreträdande styrkeledare vid Räddningstjänsten i Karlstadsregionen.
En hoppkudde kom nyligen till användning för räddningstjänsten i Jönköping och den är ett betydligt mer användbart redskap än det gamla brandseglet som enligt en äldre brandman aldrig har använts i Karlstad. Brandseglet skulle också kräva många brandmän för att hålla i om någon skulle hoppa.
Säkring vid olyckor
Hoppkudden är inte bara aktuell vid bränder utan också vid andra utryckningar som en säkerhetsåtgärd.
– Det gäller egentligen alla olyckor som är på hög höjd. Det skulle kunna vara suicid, det kunde vara någon arbetsplatsolycka där någon befinner sig på ett tak. Då skulle man ju innan man får upp stegen kunna ställa fram den här hoppkudden, och då finns den där som en säkring, förklarar Christian Tysk