Foto: Arkivbild/TT

Hör vad de andra partierna vill göra åt vårdköerna

Publicerad

Vänsterpartiet tror att sextimmarsdag är framtiden, Centerpartiet tycker vi måste ta tillvara på den personal vi har medan Sverigedemokraterna vill se mer personal och mer resurser.

Eva Julin Dombrowe, Liberalerna:

– Vi och Värmlandssamverkan har jobbat med ”Beon”: Bästa effektiva omhändertagandenivån. Man ska ta hand om patienten där den bäst hör hemma. Alla behöver inte en läkare. Man kanske behöver en annan typ av vård. Man lotsar in dem på rätt ställe från början. Det är ett sätt att få ned köerna.

Elisabeth Kihlström, Kristdemokraterna:

– Vi ska fortsätta med det utvecklingsarbete som vi börjat i Värmland. Vi har inrättat specialutbildningstjänster för att klara bemanningen bättre. Vi har också gjort omfattande utvecklingsarbete på andra områden. Vi ska använda de goda erfarenheterna när det gäller operation.

Jane Larsson, Centerpartiet:

– Vi måste ta tillvara på den personal vi har. Vi lägger redan extrapengar för att vidareutbilda våra specialissjuksköterskor. Det har vi haft brist på och därför har vi svårt att komma ikapp med köerna. Det här är en utmaning. Det gäller att gå färdigutbildade sjuksköterskor till mötes och även dem som vill vidareutbilda sig.

Jjubica Jasic Modin, Sverigedemokraterna:

– Mer personal och mer resurser. Det ger kortare väntetider och fler vårdplatser. Sen vill vi införa en vårdplatsgaranti som innebär en vårdplats på rätt nivå med personal som har rätt kompetens.

Jesper Johansson, Miljöpartiet:

– På en del områden har vi personalbrist. Neurologi, psykiatriker, röntgenläkare och röntgensjuksköterskor. Vi behöver bli bättre på att rekrytera.

Hur ska det gå till?

– Det finns mycket att arbeta med för att bli en attraktivare arbetsgivare som behåller personalen och där de trivs med arbetet.

Anna Hammar, Vänsterpartiet:

– Vi behöver en kontinuitet i vården med fast personal som stannar över tid istället för hyrpersonal och stafettläkare. För att få det behöver vi bli en bättre arbetsgivare med bättre villkor och möjlighet till fortbildning. Vänsterpartiet tror på sex timmars arbetsdag. Det har gett väldigt bra utdelning där man testat det. Det ger högre effektivitet i verksamheten, och personalen mår bättre. Sen är det viktigt att varje skattekrona som är avsedd för vård, går till vård. De ska inte gå till vinstutdelning.

Marianne Utterdahl, Sjukvårdspartiet:

– Det viktiga är arbetet som redan pågår för att se till att vi har nog med personal som vill, kan och orkar jobba inom landstinget i Värmland. Då är det viktigt att personalen har medinflytande över sin arbetssituation. Det är en del av det intensiva utvecklingsarbetet i landstinget som vi har jobbat väldigt intensivt för att få till. Det ska ge bättre tillgänglighet, patientsäkerhet och kvalitet men också en bättre arbetsmiljö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.