Stefan Norén, ordförande i Värmlands konstförening. Foto: SVT

Höstsalongen på Kristinehamns konstmuseum

Publicerad

På lördag är det dags för ännu en upplaga av Värmlands konstförenings höstsalong. Och för andra året i rad är det Kristinehamns konstmuseum som står värd för den stora utställningen.

I fjol var det bara medlemmar i Värmlands Konstnärsförbundet som fick delta i höstsalongen. Men i år är den öppen för alla och intresset för att få delta i utställningen har varit stort. Över 200 konstnärer har lämnat in totalt 560 verk för bedömning.

– Det har visat sig vara väldigt stort, det är den näst fylligaste utställning vi haft med 560 verk. Det är också många nya namn men också en del välkända inom Konstnärsförbundet – och en del överraskningar, säger Stefan Norén som är ordförande i Värmlands konstförening.

Vad beror det stora intresset på?

– Ja, det är att vi har blivit en väldigt välkänd förening som arrangerat utställningar i obruten följd sedan 1936. Den är ju väldigt känd hos värmlänningarna, sedan är det ju en del som flyttat men som är födda här som kommer med i utställningen också.

Totalt visas 146 verk i årets upplaga av Värmlands konstförenings höstsalong. Foto: SVT

96 med värmländsk anknytning

Av de 560 inlämnade verken har 146 verk valts ut av den av konstföreningen utsedda jurypersonen, konstnären Christina Skårud från Göteborg. Sammanlagt finns 96 konstnärer från Värmland, eller med värmländska rötter, representerade i årets höstsalong.

– Det som är signifikant är att det är en jämn kvalitet. Det är ju en fristående juryperson som gjort urvalet och vad jag förstår har hon varit rätt hård i urvalet. Det tycker jag är bra. Vi vill ju gärna visa bra konst och det tycker jag att vi gör, säger museichefen på Kristinehamns konstmuseum Andreas Brändström.

Kvalitén är jämn, säger du, men hur hög är den då?

– Ha, ha, kvalitét är ju ett relativt begrepp. Men jag måste ändå säga att på en skala från ett till tio så är det här en sjua om man ser till den samtida konsten. Sedan finns det väl någon topp som går över det och någon som går under det. Men i det stora hela är det ett fint urval.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer