Foto: Arkivbild/TT

Hovrätten fastställer fängelsedom för svart trafikskola

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten meddelade tidigare under fredagen att de fastställer tingsrättens tidigare fängelsedom gällande den man i Karlstad som bedrivit svart trafikskola.

– Sammanfattningsvis är det bra. Det är klart att vi ännu hellre hade sett en skärpning av straffet, men nu har domen fastställts i en högre instans vilket i sin tur sänder tydliga signaler om att detta inte är något som samhället accepterar, säger Berit Johansson, förbundsordförande för STR, Sveriges trafikutbildares riksförbund.

18 månaders fängelse för grovt bokföringsbrott och näringsförbud i fem år blev påföljden för den man som bedrivit illegal trafikskola i bland annat Karlstad, Karlskoga och Åmål.

Mannen har tidigare dömts för att ha bedrivit trafikskoleverksamhet utan tillstånd, men kunde trots domen både fortsätta sin verksamhet och utvidga den. Det var först när mannen åtalades för bokföringsbrott, som har en hårdare straffskala, som mannen kunde dömas till fängelsestraff och verksamheten stoppas.

Luckor i trafikskolelagen

STR är fortsatt kritiska till att det finns tydliga och allvarliga luckor i trafikskolelagen.

– Illegal trafikskoleliknande verksamhet, som i slutänden kan drabba den enskilde körkortstagaren hårt, blir allt vanligare över hela landet, säger Berit Johansson. Det är en mycket allvarlig utveckling och man måste täppa till luckorna i lagstiftningen så att risken ökar för kännbara straff när man bedriver den här typen av olaglig verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.