VARNING FÖR STARKA BILDER Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hundar angripna av varg

Publicerad

På tio dagar under älgjakten har en jakthund dödats och ytterligare två hundar har angripits av varg, uppger jaktlag kring Västra Ämtervik. Händelserna har fått Bertil Forsberg, tidigare länsordförande i Jägareförbundet i Värmland, att agera. I en skrivelse till länsstyrelsen ansöker man nu om skyddsjakt på samtliga vargar i Rackenreviret.

Den fyraårige jämthunden Elvis blev förra fredagen dödad under älgjakten i Bjurbäcken, nordväst om Västra Ämtervik. Ägaren Peter Astmo berättar hur hunden sökte efter en älgko när de hörde honom skälla.

– Vi skulle kalla in honom men vi hann inte. När vi var fem hundra meter bort blev det tyst. Jag visslade och ropade och hörde hur det skrek till, säger Peter Astmo.

”Jag såg hur vargar satt och åt på hunden”

När han och en kompis var så nära som sextio meter från Elvis berättar han hur de fick syn på hunden, som låg på marken.

– Jag såg hur vargar satt och åt på hunden. Jag ville först inte förstå att det var varg men jag såg det klart och tydligt, det var en större och två mindre vargar.

Händelsen är fortfarande nästan overklig för Peter Astmo.

– Jag har sett varg någon gång förut men aldrig på detta viset. Man har gått i tron om att de är rädda för folk men det är de inte längre.

Bertil Forsberg har på uppdrag av berörda jaktlag och älgskötselområden i Rackenreviret nu skickat in en begäran till länsstyrelsen om skyddsjakt på varg.

”Vi vill ha skyddsjakt på all varg i reviret”

– Vi vill ha skyddsjakt på all varg i reviret. Vi är säkra på att det är minst fem djur, två vuxna och tre valpar på sex månader. Nu har vi en valpkull som lärt sig att hund är mat, säger Bertil Forsberg.

Hans eget jaktlag Hensgårds vvo har ställt in älgjakten men Forsberg menar att de närgångna vargarna i området drabbar all jakt.

– Eftersök till exempel. Körs det på en älg mitt i natten måste den sökas upp med hund. Men det finns det ingen jägare som gör, det innebär ren livsfara för hunden, säger Bertil Forsberg.

– På grund av utebliven jakt på vargar är snart alla i status av oräddhet och kryper allt närmare folk och boningar. Det är en katastrofal utveckling, och i slutändan farlig, menar Bertil Forsberg.

LÄS MER: Fyra organisationer överklagar vargjakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VARNING FÖR STARKA BILDER Foto: TT
Varning för starka bilder. Hunden blev attackerad av varg Foto: Privat