Jobb- och utvecklingsgarantin infördes i juli 2007. Arbetsförmedlingens syfte med programmet har varit att hjälpa personer med långvarig arbetslöshet tillbaka in på arbetsmarknaden. Det är idag Arbetsförmedlingens största program. Nu presenteras den första större studien av resultatet av Jobb- och utvecklingsgarantin.
Socialdemokraterna kräver att personer i fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin ska kunna delta i utbildning. S vill också återinföra de så kallade plusjobben och utbildningsvikariaten, enligt Ylva Johansson (S).
Enligt en rapport som S beställt från Riksdagens utredningstjänst får en tredjedel av demt som lämnar fas 3 någon form av arbete.
-Varje människa som får jobb är bra, men har de fått det tack vare, eller trots fas 3? undrar Johansson.
Ju längre tid i Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti, desto större risk att bli kvar där. Enligt statistik från myndigheten lämnar 70 procent av deltagarna garantin innan de hamnar i den så kallade fas 3, där man hamnar efter 450 dagar i programmet.
Framför allt är det personer med funktionsnedsättning, många perioder av arbetslöshet genom åren och personer över 50 år som befinner sig i fas 3.
På Arbetsförmedlingen är man självkritiska.
-Kvar i programmet blir en överrepresentation av personer med funktionshinder och äldre. Vi lyckas inte tillräckligt bra med att lyfta fram personer exempelvis med funktionsnedsättning, säger Clas Olsson, analyschef vid Arbetsförmedlingen.
-Man pratar om att vi har en tigerekonomi, men antalet personer i fas 3 ökar med 50 personer per arbetsdag, sade Ylva Johansson, Socialdemokraternas talesperson i arbetsmarknadsfrågor, på en pressträff.
Hon tycker att det är talande att regeringen, trots att det är bra fart på arbetsmarknaden, räknar med att antalet personer i fas 3 ska öka under 2011.
Ylva Johansson framhåller att enligt rapporten från riksdagens utredningstjänst, som utgår från arbetsförmedlingens statistik, så är 60 procent av deltagarna i fas 3 under 55 år.
-Man får ibland bilden av att det mest skulle handla om personer som är på väg ut från arbetsmarknaden (av åldersskäl), men många har mer än tio år kvar av arbetslivet, säger Johansson.
Hon anser att deltagarna i fas 3 måste få stöd av en arbetsförmedlare och hjälp med utbildning och annat stöd som kan ge dem en biljett åter till den ordinarie arbetsmarknaden. Det duger inte att bara lämna dem och tro att det ska ordna sig.
Och de som finns i jobb- och utvecklingsgarantin måste redan i fas 1 och 2 få mer stöd, och framför allt utbildning, för att inte de 450 dagarna som föregår fas 3 bara ska ticka på.
Av de personer som påbörjar fas tre lämnar cirka 20 procent programmet inom åtta månader. Ungefär hälften av dessa personer går till ett arbete med eller utan stöd. 30 procent är fortfarande registrerade som arbetslösa och inskrivna hos Arbetsförmedlingen, men inte inom programmet. 22 procent saknar arbete, men är inte längre inskrivna. Denna grupp utgörs bland annat av personer som gått i pension, som börjat studera eller kanske gått över till Försäkringskassan.
Sannolikheten att lämna programmet för att man hittar ett jobb ökar med utbildningsnivå. Personer med högre utbildning lämnar i högre utsträckning programmet till jobb utan stöd, enligt Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingen skulle gärna se att det gick att utbilda sig samtidigt som man går fas tre. I dag får den som är i fas tre inte utbilda sig vid sidan om.
-Det är ju väldigt restriktivt och vi har påtalat för regeringen att de kanske borde lätta på det, säger Clas Olsson.
Vägen till ett jobb går ofta genom någon form av subventionerad anställning, men under lågkonjunkturen har det varit svårt att hitta platser hos företagen, enligt Clas Olsson. I dag är produktivitetskraven väldigt höga, och företagen är mindre villiga att ta emot svaga grupper än tidigare.
-Vårt uppdrag är ju att försöka sortera om i arbetslöshetskön och hjälpa de svaga grupperna, men vi jobbar i en kraftig uppförsbacke. För kanske 20 år sedan fanns det en betydligt större beredvillighet på arbetsplatserna att husera människor som inte i alla avseenden är tiptop, säger han.
-Vi har inte fullt ut fått fram de platser vi hade behövt i jobb- och utvecklingsgarantin. Men jag tror att det ska gå bättre nu när arbetsmarknaden har vänt, jämfört med den akuta lågkonjunkturen när alla var upptagna med att skära ner, säger Clas Olsson.
(TT)