Hör forskaren Johan Watz berätta om hur mätningen går till Foto: SVT

Hur snabbt är snigelfart?

Uppdaterad
Publicerad

Snigelfart. Hur snabbt är det egentligen? Ja, det försöker nu några forskare vid Karlstads universitet ta reda på.

I en trädgård i Björkås strax utanför Karlstad pejlas den spanska skogssnigeln, eller mördarsniglar som de oftast kallas. Detta i ett forskningsprojekt om hur sniglarna rör sig och hur snabbt det går.

– Det är ju en problematisk art, eftersom den inte har några naturliga fiender och ställer till mycket problem i villaträdgårdar. Därför vill vi ta reda på hur sniglarna rör sig, på hur stora områden och om det är någon idé att försöka bekämpa dem på en mindre yta som en trädgård, berättar Johan Watz, en av forskarna som nu fått pengar från Kungliga Skogs- och Vetenskapsakademin för att studera mördarsniglar.

Pejlas med chip

För att ha koll på sniglarna har ett 50-tal sniglar sövts ned och fått ett chip inopererat. Sedan håller forskarna reda på var sniglarna befinner sig med hjälp av en pejlingsantenn.

– Resultatet från studien kan vara till hjälp i arbetet att försöka bekämpa den här besvärliga snigeln, säger Martin Österling som genomför den här studien tillsammans med Johan Watz.

Svaret på hur snabb den är

Alla märkta sniglar har ett nummer, och med hjälp av det kan forskarna se hur långt sniglarna flyttat sig från en dag till en annan. Resultatet från trädgården jämförs sedan med sniglar i ett skogsparti.

– Vi vill också veta hur stora områden sniglarna rör sig, var de övervintrar och om det är skillnad på hur snabbt de rör sig på sommaren jämfört med nu på hösten, säger Johan Watz.

Hur snabb är då en snigel? Ja, snigelfart nu på hösten är enligt studien mellan 10 och 20 meter per dygn, eller som snabbast 0,00083 km/h.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.