Bengt Alsterlind kan mycket om Vänern. Foto: SVT

”Hela världen får plats på Vänern”

Uppdaterad
Publicerad

En redaktör för ett engelskt uppslagsverk har hört av sig till regeringen för att få reda på hur stor Vänern är. Vi frågade vår egen expert.

Det har kommit en ovanlig förfrågan till regeringen, det är en redaktör för uppslagsverket Encyclopaedia Britannica i England som har hört av sig för att få reda på hur stor Vänern är. I uppslagsverket förekommer nämligen flera olika uppgifter med upp till 68 kvadratkilometers skillnad, 5650 kvadratkilometer och 5582.

Rymmer alla människor
Vi på SVT har inte lyckats ta fram några entydiga uppgifter om Vänerns storlek och därför ringde vi upp en före detta medarbetare och Vänernkännare; Bengt Alsterlind.

– Ja, exakt hur stor den är, det kan jag inte svara på på rak arm, säger Bengt när vi når honom på hans semesterställe. – Men en gång räknade jag på det där och kom fram till att om hela jordens då 7 miljarder invånare ställer sig på isen på Vänerns yta så skulle de få plats utan problem, och om hela jordens befolkning skulle simma samtidigt i Vänern skulle dess yta bara höjas med fyra centimeter. Så stor är Vänern.

Men skulle det inte bli förskräckligt trångt?

– Jo, trångt blir det men det skulle också bli förbrödrande, tänk vilken färgklick!

Varför har du räknat ut detta?

– Vi vuxna kan väldigt mycket om världen, om kriget i Syrien och sådana saker, men vi kan väldigt lite om det som ligger nära oss, som varför lingonen blir röda eller hur stor Vänern är, säger Bengt Alsterlind.

Fotnot: Efter en snabb genomgång kan Värmlandsnytt berätta att Nationalencyklopedien och Vänerns vattenvårdsförbund uppger att Vänern är 5650 kvadratkilometer, men även i Sverige varierar uppgifterna. Wikipedia uppger att Vänern är 5648 kvadratkilometer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer