Karin Broos målade av fotografier från 40- och 50-talens husmorssemestrar. Foto: SVT

Husmödrarnas semestrar är konstverk på Ransäter

Publicerad

40-talets kvinnor fick åka på husmorssemester. Nutidens kvinnor har nu möjligheten att se utställningen av Karin Broos konstverk där kvinnorna badar och vilar upp sig.

– Det ingick i välfärdsbygget, säger Annika Lindqvist som skrivit en bok om semesterhemmets Frykenstrands historia.

För över 20 år sedan målade Karin Broos bilder av kvinnor på husmorssemester. Målningarna berättar om kvinnor som fick några dagars ledighet från hemarbetet, och om husmödrar som fick vila ut på semesterhemmet Frykenstand. Målningarna gjordes utifrån fotografier som tagits under 40- och 50-talet. Det är en serie målningar av kvinnor som badar, dansar och blir serverade kaffe på sängen.

– De fick kaffe på sängen varje morgon klockan åtta.

Frilansjournalisten Annika Lindqvist. Foto: SVT

Jag vet att de fick mycket mat och att de inte behövde diska, berättar frilansjournalisten Annika Lindqvist.

LÄS MER: Karin Broos ställer ut i Karlstad

”Ingick i välfärdsbygget”

När semesterhemmet stängdes packades målningarna undan men nu hänger de på Erlandergården i Ransäter och sätter färg på en del av vår folkhemshistoria.

När semesterlagen kom 1938 så väcktes också tanken på att hemmafruar skulle ha rätt till ledighet och vila. Runt om i landet drev arbetarrörelsen semesterhem för arbetarkvinnor och under åren 1946-1979 fick hemmen statsbidrag. I Värmland kom från 40-talet och framåt tusentals kvinnor hit till Frykenstrand.

Semesterhemmet Frykenstand. Foto: SVT

– Om man tittar på det från ett politiskt perspektiv så var det en väldigt bred uppfattning att kvinnor behövde semester för att de skulle orka föda fler barn, så det ingick i välfärdsbygget, säger Annika Lindqvist som skrivit en bok om semesterhemmets Frykenstrands historia.

– Reformerna för att de breda folklagren skulle få det bättre, där är husmorssemestern en väldigt viktig del.

Dagens kvinnor betraktar tavlor föreställande husmödrarna

Karin Broos målningar av kvinnorna i sina fina sommarklänningar hänger nu som en permanent utställning på Erandergården i Ransäter. Nya generationer kvinnor stannar till i den nyinvigda utställningen och blir nyfikna på husmödrarna. En liten flicka ger namn åt kvinnorna på bilderna och bestämmer att de nog heter Elsa, Ella och Ulla-Britt...

TV: Se inslaget om utställningen här

Här fanns säkert en Ulla-Britt, men helt säker är att trebarnsmamman Sally Gustafsson från Vidön på Hammarö kom till Frykenstrand i september 1948. I hennes dagbok skriver hon om stunder framför brasan, hur hon i lugn och ro lyssnade på radion och om stickningen hon höll på med.

– Jag tror kanske att en del hade lite dåligt samvete. Det första Sally gjorde var att hon köpte ett kort och skrev hem till familjen. Och hon stickade som sagt var ett par byxor till sitt yngsta barn när hon var där. Så jag tror inte alls att de släppte tanken på dem som var kvar hemma, säger Annika som läst dagboken och tagit del av liknande berättelser från Frykenstand.

Husmödrarna fick åka till semesterhemmet för att vila upp sig. Foto: SVT

Om det fanns ett liknande semesterhem för kvinnor i dag, hur skulle det skilja sig tror du?    

– Ja, det tror jag. Träningsresorna är den moderna husmorssemestern, det har skrivits en uppsats om det, berättar Annika Lindqvist, när kvinnor åker bort och poweryogar eller klättrar i berg eller så för att få vara borta själva. Men med den viktiga skillnaden att det är kvinnor som har råd att betala för sig. De kvinnor som fick åka på husmorssemester på 30-talet och framåt var ju de kvinnor som inte hade råd. Den typen av semester för de stora grupper idag som inte har råd att åka på semester, det skulle verkligen behövas, säger Annika Lindqvist.

Fakta: Karin Broos

Konstnären Karin Broos föddes 1950 i Uppsala, men bor numer i Östra Ämtevik i Värmland.

Hon slog igenom nationellt 2008 och 2011 var hon sommarpratare i Sommar i P1.

2016 hade dottern Sara Broos film om relationen med sin mamma Karin premiär på Göteborgs filmfestival. Filmen Speglingar finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.