Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar hyresgästerna om sina tankar och känslor kring den nya överenskommelsen med KBAB. Foto: Maja Yngve/SVT

Hyresgästernas kamp om uteplatserna lönade sig – riktar skarp kritik mot KBAB

Publicerad

I början av juni meddelade Karlstads bostads AB sina hyresgäster på Orrholmen att alla uteplatser på Babordsgatan och Östra raden ska rivas. Hyresgästerna gick då samman i vad de kallar för ”Upprorsgruppen”. Nu har deras protester gett resultat.

Den nya överenskommelsen innebär att hyresgästerna får behålla sina trädgårdar, växter, odlingar och staket. Hyresgästerna kommer också ersättas ekonomiskt för det som rivs.

Som tidigare planerat kommer egna byggnader tas bort och ersättas med en altan i kompositmaterial.

Det handlar om att skapa trygghet och säkerhet i boendet och vi hade gammalt material som behövde bytas ut, säger KBAB:s fastighetschef Petra Höyhtyä.

Fortsatt missnöje

Det nya beslutet om trädgårdarna grundar sig i ett antal muntliga löften som getts av tidigare anställda hos KBAB, som nu framkommit i dialogen med hyresgästerna. Men trots kompromissen är flera av hyresgästerna fortsatt kritiska till KBAB:s agerande kring uteplatserna.

– För oss som har större altaner är detta ett nedköp i kraftiga mängder, säger hyresgästen Daniel Lindberg.

– De som har fått ett löfte får i stort sett behålla det som de blivit lovade, så långt som det var möjligt för oss med renoveringen, säger Petra Höyhtyä.

Hör mer om kritiken i klippet ovan.

Det här gäller för KBAB:s hyresgäster

  • Den yta man hyr är man ansvarig för att sköta
  • Egna byggnationer måste godkännas av KBAB först
  • Allting som går att flytta på och som kan medtas vid flytt är okej att ha på sin uteplats, exempelvis växter och förvaring

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.