Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Emelie Lindström på Hyresgästföreningen berätta mer om förhandlingarna med fastighetsägarna. Foto: SVT

Hyran kan stiga med 10 procent för värmlänningar i hyresrätt

Uppdaterad
Publicerad

Från och med januari kan det bli en hyreshöjning på 10 procent för de som bor i hyresrätt. Men på Hyresgästföreningen anser man att det är alldeles för högt.

– En normalhyra i Karlstad ligger på 7000 kronor och då är 700 kronor väldigt mycket, säger Emelie Lindström på Hyresgästföreningen.

Under veckan så inleds förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägarna. Från de sistnämnda ser de hyreshöjningar på 10 procent som rimliga. Detta för att klara de ökade kostnaderna.

Rikard Ljunggren, vd på Fastighetsägarna, säger att hyresgäster är mer förskonade än villaägare.

– Om man jämför med villaägare där många har väldigt höga elräkningar och bolån, så är 10 procent höjning inte så mycket, säger han.

”Inte läge”

Emelie Lindström anser att fastighetsägarna bör ha förståelse för speciella rådande situation.

– Vi befinner oss i en extrem situation där allt blivit mycket dyrare på kort tid. Därför är det inte läge att höja hyrorna med 10 procent, säger hon.

Se mer om hyreshöjningarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.