Daniel Schützer (S) i Årjäng har lägst arvode av alla kommunalråd i Värmland. Foto: SVT/TT

I Årjäng har man det lägsta politikerarvodet i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet i Årjäng, Daniel Schützer (S), tycker att hans ersättning för uppdraget är för låg.
– Det vore bra om nivån var lite högre, säger han.

Men han säger att det finns annat som uppväger det relativt låga arvodet.

– Att få vara med och påverka samhällsutvecklingen är det som gör att man trots allt ger sig hän åt uppdraget, säger han.

Högst arvode i Karlstad

Daniel Schützer är Värmlands i särklass lägst avlönade kommunalråd med sina 43.900 kronor i månaden.

Högsta kommunalrådsarvodet, 79.120 kronor i månaden, har Per-Samuel Nisser (M) i Karlstad.

– Det ska vara en rimlig ersättning och jag tycker att de nivåer som vi har i Karlstad är rimliga och väl avvägda. Men det ser olika ut i olika kommuner och en del tycker jag har alldeles för låga nivåer, säger Per-Samuel Nisser.

Anders Broman, som är statsvetare vid Karlstads universitet är förvånad över att det skiljer så mycket mellan två kommuner, som Årjäng och Karlstad.

En förklaring, enligt honom, skulle kunna vara att politikerna i en större kommun möjligen skulle kunna hitta ett bättre avlönat jobb som till exempel tjänsteman i organisationen.

– Jag har svårt att se att det skulle vara dubbelt så mycket ansvar att vara kommunalråd i Karlstad än i Årjäng, det har jag svårt att se, säger han.

”Inte särskilt högt värderat”

Daniel Schützer säger att han inte har något problem med att Karlstads kommunalråd har betydligt högre ersättning än han.

– Det är inte den nivån vi ska ligga på i Årjäng, men vi behöver inte vara lägst heller, säger han.

LÄS MER: Kommunalrådet i Torsby vill se höjda politikerarvoden

Genosnittsarvodet för de värmländska kommunalråd som också är kommunstyrelseordförande är 54.386 kronor i månaden, visar SVT:s kartläggning.

– Man kan inte säga att de har mycket betalt för ansvaret. Om man ser krona per ansvar så är det inte särskilt högt värderat, säger Anders Broman.

Daniel Schützer jämför med lönerna i näringslivet.

– Vi har en budget i Årjängs kommun på 600 miljoner kronor och jag tror inte att det är många som skulle sätta sig i ett företag med den omsättningen med en lön på 43.900, säger han.

Men Anders Broman säger att det finns ett krav på att politiker, som förtroendevalda, ska representera medborgarna.

– Och då kanske deras liv ska lika det vanliga livet där ute och då blir det en paradox, en motsats mot att det ska likna näringslivet.

Ersättning ska spegla arbetstiden

Daniel Schützer vill dock se högre arvode för kommunalrådet i Årjäng och jämför med andra kommuner i länet.

– Årjäng är en medelstor kommun i Värmland och vi borde ligga någonstans i mitten, det borde vara fullt rimligt, säger han.

Hur viktig är ersättningen?

– Det är klart att den spelar roll när man känner att man lägger ner väldigt många av dygnets timmar och jobbar hårt så vill man också ha en ersättning som speglar det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.