Thomas Jonsson, eller I'm Kingfisher som han kallar sig som artist, spelar i kvarteret Almen i Karlstad. Foto: SVT

I'm Kingfisher bryter ny mark

Publicerad

I våras släppte han sin senaste skiva Transit på ett nytt skivbolag. Det har hjälpt honom att ta några viktiga steg i den musikaliska karriären, och i kväll spelar I'm Kingfisher i kvarteret Almen i Karlstad.

Thomas Jonssons liv förändrades när han började spela gitarr för 19 år sedan, när han var 20 år gammal. Han växte upp i Grums och kände att han inte riktigt passade in i den roll han förväntades spela som pojke och ung man där.

– Musiken hjälpte mig att uttrycka mina känslor och blev väldigt tongivande i mitt liv, säger han.

Strävar efter framåtrörelse

Och trots att det har gått många spelningar och många skivsläpp sedan dess, eller kanske tack vare det, så strävar han hela tiden framåt med musiken och kreativiteten. Med varje ny låt har han ett uttalat mål att göra något som han inte har gjort förut.

– Det kan vara en falsettuppgång, ett ackord eller något i gitarren som gör att det händer något i den låten och som gör att jag kommer vidare, berättar han.

Höjdpunkt i karriären

Vårens skivsläpp på nytt bolag har påverkat karriären i positiv riktning. Han beskriver det som en höjdpunkt när det amerikanska radioprogrammet All Songs Considered spelade ”Topography of Gabon” i slutet av maj i år. De beskriver låten som en bekymmersfri ballad Thomas Jonsson brukade sjunga för sin dotter vid läggdags.

– Det var väldigt fett i mitt tonårshjärta eftersom jag själv har lyssnat i omgångar och tyckt det har varit otroligt häftigt och stort. Och så kom jag med själv.

Om du tänker tio år framåt, vad gör du då?

– Nu har jag inte riktigt bestämt mig än om jag ska bli världens bästa countrysångare eller världens bästa soulsångare, så jag får återkomma om det, säger han och ler.

Blandar nytt och gammalt i Almen

På fredagskvällen spelar han i kvarteret Almen i Karlstad, och han lovar att bjuda på både ny och gammal musik.

– Det hör till med spelningar, att man ska pusha nytt material och vara lite progressiv också, så jag håller faktiskt fortfarande på att jobba lite med en helt ny låt som jag planerar att spela, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.