Flyktingströmmarna 2015 och coronapandemin pekar enhetschefen Anki Juhl ut som orsaker till att körkortsfusket ökat. Foto: SVT

Fler fuskar sig till ett körkort – flest åker fast i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler försöker fuska sig till ett körkort. Trafikverkets Värmlandsenhet är bäst på att upptäcka dem, men problemet finns över hela landet och har ökat stadigt sen 2015. Under coronapandemin har det kulminerat.

Under flera år har flest körkortsfuskare ertappats i Värmland. Nu har Stockholm gått om i antal, men sett till andel är Värmland fortfarande bäst på att upptäcka fuskare. Här genomförs 3,3 procent av landets kunskapsprover för körkort, men hela 8 procent av de påkomna fuskarna ertappas här. Fusket liknar det som förekommer vid högskoleprovet, här förklarar en provförrättare hur det går till.

Enhetschefen i Karlstad, Anki Juhl, tror inte att det fuskas mer här än någon annanstans. Det är kanske snarare så att de är bättre på att upptäcka fusket.

Språkbarriär

Att människor väljer att fuska sig till ett körkort tror hon till stor del beror på språkbarriärer. Själva teoriprovet kan skrivas på 14 utländska språk och körkortsboken finns på sex olika språk.

Men det kan också vara svårt att hitta en trafikskolelärare som talar det egna språket, vilket gör att folk söker sig till andra, som inte har tillstånd att bedriva körskoleverksamhet. Det är sedan dessa svarta trafikskolor skolor som hjälper personerna att fuska, i flera fall.

Dessutom kan det handla om dålig information om hur vägen till ett körkort ser ut.

– Det är en utsatt kundgrupp. Om jag skulle ta körkort i Turkiet, till exempel, och ser ”Svenska trafikskolan” med en svenska flagga, så skulle ju jag vända mig till dem, säger Anki Juhl.

Kan bli dyrt

Men det är ofta en dålig affär att gå till en svart körskola. Anki Juhl har hört om de som betalat uppåt 50 000 för en körkortsutbildning som dessutom är undermålig.

Under coronapandemin har provtiderna glesats ut och fler blir desperata att klara av teoriprovet innan dess att giltighetstiden för uppkörningsprovet går ut. Det tror Anki Juhl också har bidragit till att fler fuskar nu.

Provkontrollanten Mazen Dayoub ser allvarligt på fusket.

– De som skriver sitt prov här hos oss ska ju ut och köra bil sen. Med tanke på trafiksäkerheten och nollvisionen som vi har i Sverige är det ett allvarligt problem.

Sedan första mars är det olagligt med den här typen av fusk och det kan ge upp till sex månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.