Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under natten mot onsdag är månen upp till 14 procent större och lyser drygt 30 procent starkare. Foto: Håkan Wikström/SVT

På tisdagskvällen dyker ”supermånen” upp över Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Större och skiner starkare än normalt – under tisdagskvällen kan du uppleva en supermåne över hela Sverige.

– Månen ser cirka 14 procent större ut och blir även 30 procent ljusare, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Under tisdagskvällen har du chansen att se en supermåne över stora delar av Sverige.

– Eftersom månens bana runt jorden är elliptisk och inte cirkulär varierar månens avstånd från jorden. En supermåne är en fullmåne som inträffar när månen befinner sig i eller väldigt nära perigeum, det vill säga närmsta punkt från jorden, förklarar SVT:s meteorolog Nitzan Cohan.

Osäker molnprognos kan ställa till det

Väderprognosen är dock inte helt perfekt för de som vill spana på månen under kvällen och natten på tisdagen. Det väntas bli molnigt i stora delar av landet enligt de senaste prognoserna.

– Det är en tämligen osäker molnprognos för sent ikväll och i natt, men störst chans till några klara områden i södra Värmland och ner mot Dalsland samt även nordöstra Norrland. Men det kan finnas fina chanser lokalt på andra ställen också, även om det är ganska få områden som det ser ut just nu tyvärr, säger Nitzan Cohen.

Missar du chansen dyker faktiskt nästa supermåne upp redan 31 augusti.

Att två ”Supermånar” infaller samma månad är ovanligt. Nästa tillfälle sker 2037. Enligt Rymdstyrelsen så uppstår fenomenet ungefär var 14:e fullmåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.