Svenska Jägareförbundet kritiseras av Svenska Rovdjursföreningen Foto: SVT

Illegala vargjakten: Jägareförbundet kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Jägareförbundet får varje år mångmiljonbelopp av staten, bland annat för att motverka illegal jakt på stora rovdjur. Men några kampanjer genomförs inte och nu får Jägareförbundet skarp kritik från Svenska Rovdjursföreningen som menar att de snarare uppmuntrar än motverkar illegal jakt.

Svenska Jägareförbundet har sedan 1938 ett statligt uppdrag som bland annat innebär att förbundet ska sköta delar av jakt- och viltvården, objektivt informera om den och motverka illegal jakt på stora rovdjur. För det får förbundet varje år över 50 miljoner kronor ur Viltvårdsfonden, den fond som förvaltar de pengar som jägarna betalar för de statliga jaktkorten.

– Illegal jakt generellt är något som vi på alla sätt försöker motverka, vi vet att jägarkåren i Sverige sett ur ett internationellt perspektiv alltid setts som väldigt laglydig, sedan har det förändrats med de stora rovdjurens intåg, Attityden har i viss mån förändrats och vi ser med oro på det för att det kan ju på sikt spilla över på annan jakt också, säger Svenska Jägareförbundets rovdjursansvarige Gunnar Glöersen.

Varg i Värmland

Läs mer: Stor omfattning av illegal vargjakt

Inga kampanjer

Men trots inställningen till illegal jakt och det statliga uppdraget så genomför inte Jägareförbundet några kampanjer mot den illegala jakten på varg.

– Att specifikt ha en kampanj kring illegal jakt tror jag inte fungerar. Man kan inte komma med den typen av pekpinnar utan man måste väva in det i ett större sammanhang, vad det får för konsekvenser för jägarna i förtroende och hur det påverkar möjligheterna till legal jakt, så vi har vägt in det i ett större etikprojekt, säger Gunnar Glöersen.

Hur gör ni det, hur funkar ett sådant här projekt?

– Ja, det är ju jägarna själva då som får föra en diskussion kring etiska frågor i jakten, jaktens framtid kan man säga. Där blir ju självklart den illegala jakten en del i den problematik som man diskuterar.

Läs mer: Få fall av illegal vargjakt utreds

Tror att den illegala jakten minskat

Forskningen visar att varannan varg som dör i Sverige dör på grund av illegal jakt. Det kan handla om så mycket som ett 50-tal vargar per år. Men i sin återrapportering till staten skriver Jägareförbundet att den illegala jakten är liten och begränsad till några få fall.

– För det första så väger vi ju in alla rovdjursarter och ser man totalt sett på de stora rovdjuren så tror jag att den illegala jakten har minskat. Sedan vet vi ju inte riktigt i dag, det finns ju ingen ny forskningsdata när det gäller vargförvaltningen, men det är ju riktigt att för ett antal år sedan bedömdes 50 procent av dödligheten hos varg bero på illegel jakt. Hur den är i dag vet vi egentligen inte men vår förhoppning är ju att den legala jakten och att vi får en förvaltning som fungerar och upplevs rättvis kommer leda till att vi har en minskad illegal jakt, säger Gunnar Glöersen på Jägareförbundet.

Men kan du förstå att man reagerar på att ni i er återrapportering säger att det är några få fall när forskningen visar att varannan varg som dör gör det på grund av illegal jakt?

– Ja, jag kan förstå det. Problemet är ju att det är svårt att bevisa, att få konkreta fall där man kan bevisa att vargarna faktiskt är skjutna. Och det beror ju på att den här typen av verksamhet inte är någonting som är framme i dagens ljus.

Mikael Dahlqvist (S): ”Skrämmande siffror för mig”

”En motivation att begå brott”

Jägareförbundet har konsekvent hävdat att det som krävs för att motverka illegal jakt på varg är laglig jakt, alltså licensjakt. Men det argumentet underkänns helt av Svenska Rovdjursföreningen som i stället menar att den typen av argumentation kan leda till ökad illegal jakt.

– De tar ju ofta avstånd från den illegala jakten men i nästa andetag så säger de mer eller mindre att den illegala jakten kan förklaras, eller förstås, utifrån att människor är missnöjda med rovdjurspolitiken, ungefär som att om jägarna inte får rovdjurspolitiken som de vill så blir det illegal jakt. Faran med det är ju att man ger människor som är beredda att begå brott en motivation att begå brott. Det är väldigt olyckligt, säger Torbjörn Nilsson som är ordförande i Svenska Rovdjursföreningen och fortsätter:

-Det är ju ett principiellt felaktigt resonemang att man ska tillåta och göra en handling laglig för annars görs det olagligt. Det är som att säga att man ska låta folk plocka godis i butikerna för annars blir det snatteri. Det funkar ju inte så. Man kan ju inte möta kriminalitet genom att legalisera handlingen.

– Jägareförbundet agerar alltid utifrån en vetenskaplig grund och även i den här frågan så baserar vi det på vetenskapliga artiklar och de rapporter som finns. De säger ju att det enda sättet att komma till rätta med den illegala jakten är inte med hårdare straff eller mer bevakning utan genom att anpassa rovdjurspolitiken så att folk känner att de är delaktiga och att den blir rättvis. Jag tror också att den dom som kom i Högsta förvaltningsrätten, som talar om att det finns juridiska förutsättningar att bedriva vargjakt, att den kommer att leda till att vi får ett större förtoende för politiken, att man upplever den som mera rättvis, och att det förhoppningsvis på sikt också innebär att vi får en politik som innebär att den illegala jakten minskar och att det sker legalt i stället, kontrar Gunnar Glöersen.

Legal jakt för att dölja den illegala

Svenska Rovdjursföreningen underkänner inte bara Svenska Jägareförbundets argumentation om att laglig vargjakt motverkar illegal jakt utan går så långt att de menar att den legala jakten kan användas för att dölja den illegala.

– Det kan finnas en motsatt effekt, att när det blir lagligt att jaga så blir det lättare att jaga illegalt. Då kan man gå ut på jakt utan att riskera någonting. Lyckas man skjuta ett djur så rapporterar man det om man tror att någon har märkt det, om man inte tror att någon har märkt det så rapporterar man inte och fortsätter jaga. På det viset kan den lagliga jakten också bli en täckmantel som underlättar den illegala jakten. Varken jag eller någon annan kan veta vilken av de här effekterna som överväger så därför är det väldigt vanskligt att tro att man ska kunna använda legal jakt för att komma ifrån den illegala jakten., säger Torbjörn Nilsson.

– Det är väl ganska typiskt Rovdjursföreningen att man kommer med ganska mycket onyanserade påståenden. Jag vill påstå att illegal jakt sker i det tysta av enskilda personer medan det under licensjakten kan vara 50, 60, 70 personer. Det är helt omöjligt att man skulle kunna bedriva illegal jakt inom ramen för det, och det kan man säga, att det system som man byggt upp i dag där man jagar inom revir gör ju att det finns inget utrymme för det över huvud taget. Hade man däremot delat ut enskilda vargar, att man får skjuta en där och en där, som man gör i exempelvis Finland, då skulle det vara större risk att man skulle kunna använda den legala jakten för att kunna jaga under täckmantel av den legala. Men så som vi jagar i Sverige skulle jag vilja säga att det är helt omöjligt, säger Gunnar Glöersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet