Det var stundtals heta känslor under mötet i kulturhuset i Deje Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Ilska på myggmöte i Deje

Uppdaterad
Publicerad

Dejeborna uttryckte ikväll tydligt sin ilska och frustration mot den handfallenhet man upplever från politiken och kommunen i myggfrågan.

Forshagapolitikerna fick ta emot allt från påsar med myggor till idiotförklaringar och arga påhopp vid tisdagskvällens myggmöte i Dejes Kulturhus.

– Jag förstår att folk är frustrerade och jag kan bara säga att vi ska försöka göra rätt framöver, säger kommunalrådet Per Lavén (s).

Kommunstyrelsen fick kraftig kritik för sitt sätt att hantera myggproblemen Foto: SVT

Elenor Boström hade med sig en påse mygg till politikerna för att visa en dags skörd i hennes fälla på tomten i Deje och väninnan Ingela Larsson hade med sig ett fotografi av barnbarnets myggbitna kropp.

Elenor Boström med en dagsskörd av mygg och Ingela Larsson med en bild av barnbarnets myggbitna rygg. Foto: SVT

De tog båda chansen att framföra sitt missnöje till de folkvalda på mötet.

– Det är skandal, så allvarligt är det. Vi kan inte gå ut, varken med barn eller djur. Ska vi vattna så får vi köra in oss i myggmedel, säger Ingela Larsson.

Efter att ha levt med myggplågan i många år känner sig många svikna och förbisedda efter att det ena löftet efter det andra om bekämpning aldrig blir av.

Mötet om myggsituation i Deje var både välbesökt och hetsigt Foto: SVT

Nu gavs återigen löften om att man ska försöka få till en bekämpning, men att det krävs hjälp utanför kommunens befogenheter. Ingela Larsson tyckte inte att hon blev så  klokare av beskeden ombekämpning.

– Vilket årtal, det är när vi är borta, utbrister hon uppgivet...

Det var stundtals heta känslor under mötet i kulturhuset i Deje Foto: SVT

– Jag förstår också att folk är frustrerade och jag kan bara säga att vi ska försöka göra rätt framöver, säger kommunalrådet Per Lavén (s).

Varför har ni misslyckats?

– Vi har inte haft kunnandet och expertisen som behövs för att kunna göra en bekämpning, det vill vi ha nu framöver, säger Per Lavén,  som också bad folket om ursäkt.

Hur ska folk uthärda den här sommaren då?

– Det vi gör från kommunen på kort sikt är slyröjning och att sätta ut gasolfällor. Det är naturligtvis inte tillräckligt, men vi gör något i alla fall, säger kommunalrådet Per Lavén (s).

– Det blir myggtältet, en massa myggmedel och att vara inomhus. Eller åka bort, säger Ingela Larsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer