Iman Louise Yousefi är ordförande för Karlstads muslimska kvinnoförening. Foto: Anders Edberg/SVT

Iman Louise Yousefi ger sin bild av jämställdhet i moskén

Uppdaterad
Publicerad

Iman Louise Yousefi blev muslim för åtta år sedan. Hon har reagerat på att många uttrycker oro för att en moské skulle göra att kvinnoförtrycket ökar.

Tidigare i veckan har vi berättat om att ovanligt många har reagerat på planerna på en moské på Rud i Karlstad, och att vissa uttrycker oro för att verksamheten skulle verka för ojämställdhet mellan kvinnor och män. Vi har träffat Iman Louise Yousefi, en muslimsk kvinna i Karlstad som ger sin bild av jämställdheten i moskén.

Iman Louise Yousefi är konvertit och bekände sig till den muslimska tron för åtta år sedan. Nu är hon ordförande för Karlstads muslimska kvinnoförening, en förening med ett hundratal aktiva medlemmar som har sin hemvist i moskén på Kronoparken. Hon har reagerat på att många uttrycker oro för att en ny moské i Karlstad skulle göra att kvinnoförtrycket ökar.

Moskébygge i Karlstad

– De behöver ju komma hit och se hur vi har det och prata med oss. För jag upplever det inte så, säger hon.

Fokus på Allah

Hon möter oss i den del av lokalen som är avsedd för kvinnor. När det är dags för bön är det här de ses, männen ber i det större rummet intill. En geografisk särskiljning mellan könen, något som Iman Louise Yousefi anser är nödvändigt.

– För att det ska vara fokus på Allah, på Gud ändå, i första hand. Att man distraherar varandra på minsta lilla sätt är ju en nackdel för bönen, säger hon.

På vilket sätt blir det en distraktion när man har män och kvinnor i samma rum?

– Ja... Det blir det på något sätt, det är en känsla. Att han kanske tittar på mig, och det vill inte jag när jag utför bönen. Man vill inte ha det i tankarna alls, utan man vill känna sig helt avslappnad och ledig när man ber, både som man och kvinna.

”Han tittar på mig”, du sa att det kan vara en känsla..?

– För mig personligen, kan jag i så fall uppleva att jag inte vill känna den känslan. Jag skulle inte vilja att någon jag inte känner ska vara i närheten av mig när jag ber, då skulle jag känna mig obekväm. För det är en sådan intim, privat handling, att be.

Är det en känsla av utsatthet då, eller vad är det för känsla när någon tittar på dig?

– Nej, men det är en privat handling. Det är intimt. Det är jag och min Gud, säger hon.

Hur kommer det sig att det funkar att ha kvinnor i samma rum när du ber?

– Ja, det är inte samma känsla där. Där är det en mer avslappnad och trygg känsla. Det är mina systrar liksom, och vi står jättenära varandra.

Ser mannen som familjens beskyddare

Iman Louise Yousefi berättar att hon ser mannen som familjens beskyddare, en roll som är avsedd endast för mannen. Men för Iman Louise Yosefi innebär inte det ojämlikhet.

– Det utesluter inte att jag kan vara jämställd om jag känner att min man beskyddar mig.

Hon arbetar heltid, hennes man arbetar och de hjälper varandra i hemmet. För henne betyder jämställdhet att hon känner sig rättvist behandlad och att hon har samma rättigheter som det motsatta könet.

– Jag tycker att jag lever oerhört jämställt, oavsett islam. Det är ju liksom vår överenskommelse. Men det är också något som islam förespråkar, att man ska leva jämställt och hjälpa varandra som man och hustru.

Hon tror att oron för kvinnoförtryck som folk uttrycker när de kommenterar förslaget på detaljplanen till moskén grundar sig i okunskap.

– Att man har lyssnat på det negativa som kommer från media och att det inte har någon grund i islam. Det är heller ingenting som vi förespråkar här i moskén. Vi vill ha frid, fred och vänskap och kärlek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygge i Karlstad

Mer i ämnet