Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pastoratets intresse av solcellsanläggningen väger inte tyngre än det allmänna intresset att bevara det kulturhistoriska värdet, enligt domen. Foto: SVT

Nej till solceller på taket av Säffle kyrka

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget tillstånd för att installera solceller på taket av Säffle kyrka, efter att frågan prövats i förvaltningsrätten. – Olika intressen måste vägas mot varann, säger rådman Carina Ludvigsson.

Installationen skulle medföra att kyrkobyggandens kulturhistoriska värde minskas, enligt rätten. Det värdet bedöms som högt för Säffle kyrka.

Pastoratet menar att solcellerna enbart skulle synas på avstånd. I den mån de är synliga anser man att de visar pastoratets engagemang i miljöfrågorna.

– Det skulle tala om att vi gör vad vi kan för att minska användandet av fossila bränslen, säger Lena Skoting, kyrkoherde i Säffle pastorat.

Länsstyrelsens beslut att godkänna installationen av solceller överklagades av Riksantikvarieämbetet. Säffle pastorat har beslutat att de ska överklaga domen.

Hör kyrkoherden berätta om viljan att installera solceller i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer