Inga värmländska konstinköp på fem år

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som dyrbar konst utifrån köpts in till länsmuseet har inga värmländska konstnärer och konsthantverkare fått sälja något till museet på flera år. Ett faktum som upprör.

Många ifrågasätter nu varför Värmlands Museum inte köper in värmländsk konst och värmländskt konsthantverk till sina samlingar längre. Senaste fem åren har bara konst från andra ställen köpts in – och då handlar det om konst för flera hundra tusen kronor.

– Det är tragiskt och ledsamt och det gäller inte bara medlemmarna i Värmlands konstnärsförbund, utan jag tycker det gäller hela Värmlands befolkning, som inte får den historiska dokumentationen av hur konsten har utvecklats, ett glapp på fem år, konstaterar ordförande Margaretha Jansson.

– Vi har legat lågt i flera år med inköp av konst av den anledningen att vi har väldigt små medel för inköp, säger museichef Åsa Hallén.

Fått 114 000 kr i provision

Höstutställningarna, då merparten av länets konstnärer deltar,  äger rum vart tredje år på länsmuseet. I provision från de två senaste gångerna har museet fått ca 114 000 kronor i provision på försäljningarna.

– Vi tycker ju att den summan skulle kunna gå tillbaka till någon konstnär inom Värmlands Konstnärsförbund, säger Margaretha Jansson. Man skulle kunna plocka ut någon som är speciellt intressant. Vi har duktiga värmländska konstnärer som är spridda över hela Europa egentligen.

– Vi hanterar den intäkten precis som alla andra intäkter från försäljning i butik eller utställningar. Den går inte till något särskilt utan till museets verksamhet, konstaterar museichefen.

Konsthantverkarna besvikna

Konsthantverkarna i Arvika och Karlstad beklagar också de uteblivna inköpen från länsmuseet. I Karlstad gjordes senaste köpet 2009-2010.

– Det är tråkigt, det behöver köpas in konsthantverk, som visar vad som händer inom konsthantverket, fastslår Kamilla Kvarnevik på Konsthantverkarna i Karlstad.

Är den värmländska konsten och det värmländska konsthantverket för dåligt, håller inte tillräckligt hög kvalitet?

– Det har absolut ingenting med saken att göra, utan vi ligger lågt med inköp av konst överhuvudtaget, svarar Åsa Hallén.

Externa verk för flera hundra tusen kronor

Under de senaste åren har Värmlands Museum köpt konst av fotografen Annica von Hausswolff, Göteborg och  konstnären Bo Trankell, Falun. Enbart en stor gobeläng av textilkonstnären Annika Ekdahl, Blekinge, kostade närmare en halv miljon kronor.

– Gobelängen av Annika Ekdahl är ett inköp som vi är väldigt glada över. Hon vann Nordic Textile Award samma år som vi gjorde inköpet och det är ett konstverk som är väldigt högt skattat, fortsätter Åsa Hallén.

Värmlands Konstförenings ordförande Stefan Norén är mycket kritisk.

– Vi tycker  det är väldigt märkligt att man inte har ansvar för en samling genom åren. Det finns ju sedan långt tillbaka representativa verk av värmländska konstnärer och sedan har man då en lucka. Det är en stor brist att man inte tar det ansvaret, tycker vi, säger Stefan Norén.

Finns det någon regel som säger att man ska köpa in till exempel 50 procent värmländsk, 50 procent extern konst?

–  Nej, vi köper in med tanke på samlingen och med tanke på utställningarna, avslutar museichef Åsa Hallén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.