– Ökningen består till stor del av ökat resande där många har varit på västkusten och vid några tillfällen större fester. Yngre vuxna står för en större andel än tidigare, säger Ingemar Hallén. Foto: TT

Ingemar Hallén: Ökande trenden håller i sig

Uppdaterad
Publicerad

Värmlands coronakurva har under juli månad sett ut att klinga av, men nu ser trenden ut att vända, med totalt 41 nya fall på sju dagar. Smittskyddsläkaren Ingemar Hallén bedömer att Värmland är tillbaka in i ett läge som liknar det vi såg i början av mars och att det till stor del beror på att fler valt att resa och gå på fest.

14 fall på onsdagen. 11 på torsdagen. Hoppfulla tre på fredagen, men så kom måndagens siffra: 13 nya fall av covid-19.

– Dagens lägesbild visar att förra veckans trend med ett ökat antal fall håller i sig. Det är fortfarande för tidigt att säga om det är en tillfällig puckel eller en trend som kommer att hålla i sig, säger Ingemar Hallén i ett pressmeddelande.

Han jämför nu med hur det såg ut i början av pandemin och understryker vikten av att fortsätta följa rekommendationerna.

– Bedömningen är att vi är tillbaka i ett liknande läge som i början av mars där smittans fortsatta utveckling står och väger. Det är därför mycket viktigt att den som är sjuk stannar hemma och att vi alla hjälps åt att fortsätta förebygga smittspridning genom att följa de allmänna råden avstånd, hygien och så vidare för att skydda sig själv och andra.

Vad beror då den senaste tidens ökning på? Ingemar Hallén verkar se ett tydligt mönster:

– Ökningen består till stor del av ökat resande där många har varit på västkusten och vid några tillfällen större fester. Yngre vuxna står för en större andel än tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.