Här filmar Ingemar Stålberg vildsvin på nära håll i Forshaga. Foto: Ingemar Stålberg

Se Ingemars möte med 30 oblyga vildsvin

Uppdaterad
Publicerad

Strax före jul var Ingemar Stålberg i Forshaga ute på en biltur och fick då syn på en flock vildsvin på håll. Efter en stund var det plötsligt två grupper med ett 30-tal djur som samlades precis framför ögonen på honom. – Det var en upplevelse att se så många.

I ett av filmklippen ser man hur ett stort antal vildsvin strosar runt Ingemars bil. De verkar helt obekymrade och några kommer till och med fram och tittar nyfiket mot bilen.

För en tid sedan lade Ingemar ut några av bilderna på Facebook i en grupp för trafikvarningar och där fick klippet stor spridning. Hans syfte var att varna trafikanter och han trodde inte att de skulle väcka riktigt så stor uppståndelse som de gjort.

– Jag ville visa hur många det finns och uppmana folk att köra försiktigt. Man det gör de ju inte ändå, konstaterar han.

Jakt och trafikolyckor

Efter varningen har flera av djuren skjutits, men ett par har också blivit påkörda enligt Ingemar.

– De är väldigt snabba och jag har själv fått bromsa in för en sugga med två kultingar en gång.

Ingemar Stålberg är glad att han lyckades fånga det här speciella tillfället på bild och det är en dag han sent glömmer.

– Jag blev förvånad att de var så många, det är ju inte så vanligt och att de var ute när det var ljust. De är ju annars mest aktiva i gryning och skymning, säger Ingemar Stålberg.

Är vildsvin ett nytt favoritdjur?

– Nja, de är roliga att filma, men jag tycker nog det är för mycket av dem. De förstör ju mycket, som golfbanan i Dömle och i folks trädgårdar.

Här kommenterar Svenska Jägareförbundet de oskygga vildsvinen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.