Den norska regeringen beslutade i julveckan att stoppa jakten i tre av fem revir i den så kallade vargzonen. Foto: SVT/TT

Ingen jakt på gränsvargar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen jakt på vargarna i Römskogsreviret vid riksgränsen i höjd med Skillingmark.

Den norska regeringen beslutade i julveckan att stoppa jakten i tre av fem revir i den så kallade vargzonen, som sträcker sig längs värmlandsgränsen.

Det var de norska rovviltnämnderna som beslutat om jakt på totalt 32 vargar i fem revir i vargzonen, med start på nyårsdagen. Eftersom Römskogsreviret är ett gränsrevir där vargarna rör sig över riksgränsen hade man rådfrågat länsstyrelsen i Värmland, som gett sitt godkännande.

Men jaktbeslutet överklagades av bland annat WWF Norge, som menade att det stred mot lagen.

– Om det här beslutet står fast betyder det att nära en tredjedel av vargarna i vargzonen får fällas. Det bryter mot både Bernkonventionen, och grundlagen, sa Marte Conradi vid WWF Norge till SVT Värmland i oktober.

Besvikna jägare

Dagarna före jul kom beslutet från den norska regeringen; jakten stoppas i tre av de fem reviren, bland dem Römskogsreviret.

Kjell Bergquist, ledare för Vestre Römskogs jaktlag, hade sett fram emot jaktstarten på nyårsdagen och är besviken.

– Vi har haft vargen runt oss i alla år, men det har aldrig blivit någon jakt. Man blir så upprörd över att de aldrig lyssnar på oss, säger han.

Stoppades även i fjol

Redan i fjol var det aktuellt med jakt i Römskogsreviretreviret, men den gången var det det svenska Naturvårdsverket som satte stopp med hänvisning till att jakten skulle riskera arbetet med att uppnå och bibehålla en gynnsam bevarandestatus på vargstammen i Sverige.

– Vi hade hoppats att när Sverige sa ja i år så skulle jakten bli av. Vi har levt med vargen så länge, och det kommer hela tiden nya vargar, säger Kjell Bergquist.

Den norska licensjakten startar den första januari, och omfattar efter regeringsbeslutet nu enbart tio vargar i reviren i Aurskog och Kynna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargar

Mer i ämnet