Foto: Heiko Junge/TT

Ingen lodjursjakt i Värmland 2018

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen jakt på lodjur i Värmland 2018, det har länsstyrelsen beslutat. Det finns för få dokumenterade familjegrupper för att jakt ska tillåtas.

– Vi ligger på miniminivån, det lägsta antalet familjegrupper som vi ska ha i Värmland. Vi har ett förvaltningsintervall där golvet är 10. Är det över 10 familjegrupper, det är då vi diskuterar licensjakt, säger David Höök, vilthandläggare länsstyrelsen till NWT.

Även om länsstyrelsen tycker sig se en nedåtgående trend för lodjurspopulationen i Värmland så menar Jägareförbundet att det finns ett för dåligt underlag att gå på.

”Inte oväntat”

– Beslutet var inte direkt oväntat. Problemet är att det satsas så mycket på att inventera varg, vilket gör att man inte lägger lika mycket resurser på lodjur. Då hittar man inte alla familjegrupper, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

– Stammen har minskat sedan toppen för cirka femton år sedan, men det finns också indikationer på att lodjursstammen ökar.

Vad har du sett för reaktioner från andra jägare?

– Inte så mycket om lodjursbeslutet, det är så nytt. Men många är besvikna och tycker att förvaltningen av rovdjuren saknar en strategi på nationell nivå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.