Lugn påskafton runt fästningen

Ingen raggarfest i Kongsvinger

Uppdaterad
Publicerad

Den traditionella bilkaravanen och festen vid fästningen i Kongsvinger uteblev efter polisens beslut att sätta hårt mot hårt.

Varje påsk invaderas fästningsområdet i Kongsvinger av svenska raggare på paskafton. På senare år har festligheterna urartat och förra året var måttet rågat både för norska och svenska polisen och de inledde ett samarbete för att få stopp på fyllan, nedskräpningen och bråken.

– Vi gick ut i media och berättade om hur vi tänkte och det verkar ha hjälpt, säger Terje Didriksen, polischef i Kongsvinger.

”Bara en liten fest”

I år blev det nämligen betydligt lugnare. Från att ha varit en karavan med upp emot 1500 personer som tagit sig upp till fästningsområdet var det nu endast ett 20-tal som hade en liten fest i utkanten av Kongsvinger.

– Det gick väldigt bra. En stor skillnad mot föregående år, säger Terje Didriksen.

Norska polisen gick inför påsk ut med att man skulle anhålla och bötfälla de som missköter sig. Och det var höga bötesbelopp; 10.000 norska kronor i böter blir det för ordningsstörande eller förolämpning av tjänsteman, 8.000 kostar det om man urinerar på offentlig plats och 6.000 om man dricker alkohol på offentlig plats.

– Vi behövde bara bötesfälla två personer, en för urinering och en för fortkörning, säger Terje Didriksen.

Gott samarbete

Han tror att det nya samarbetet med svenska polisen, beslutet att stänga av området krig fästningen och det faktum att man gick ut och informerade om de höga bötesbeloppen gjorde att de flesta valde att stanna kvar på svenska sidan.

– Det kan ha varit så att det var värre i Charlottenberg, men jag har inte hunnit prata med mina kolleger där, säger Terje Didriksen på söndagmorgonen.

Terje Didriksen, chef på Polisen i Kongsvinger och Christer Lööf, chef i Arvika lokalpolisområde. Foto: SVT

Festligt men lugnt

Men även på svenska sidan var polisen nöjd med gårdagen, trots att de flesta valde att stanna kvar i Charlotteberg istället för att fortsätta till Kongsvinger.

– Det var mycket folk, kanske 120 bilar, som samlades vid en bensinstation och festade. Mycket fylla, men en god stämning, inget bråk, inga slagsmål, säger Christer Lööf, chef i Arvika lokalpolisområde.

Han tror också att det norsk-svenska polissamarbetet gjorde stor skillnad.

– Det var många vi pratade med som sa att de inte tänkte åka in i Kongsvinger i år, så det har haft effekt, säger Christer Lööf.

– Vi är väldigt nöjda. De som festade skötte sig. Polisens gruppchef sa att det var den lugnaste påskafton på flera år, säger Christer Lööf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.