Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén nekas skadestånd av staten. Foto: Adam Ihse/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Inget skadestånd för tidigare mordmisstänkta bröder

Uppdaterad
Publicerad

De två bröder som tidigare misstänktes och nu friats från alla anklagelser för fyraårige Kevins död 1998 får inget skadestånd. Det meddelade Justitiekanslern idag.

Bröderna friades från alla brottsmisstankar och ansökte om skadestånd från staten om tio miljoner kronor var för ersättning för ideell skada. 

– Jag är chockad. Men mer vill jag inte uttala mig innan vi har pratat med våra advokater, säger Christian Karlsson till SVT Nyheter Värmland. 

Advokat Slobodan Jovicic, som företräder Robin Dahlén, är förvånad och besviken över justitiekanslerns beslut. Advokat Jovicic menar att den bestämmelsen som advokaterna hänvisade till i skadeståndsansökan inte har någon preskriptionstid. 

– Av justitiekanslerns beslut att döma har de över huvud taget inte tagit upp den frågan, säger Slobodan Jovicic. 

Bestämmelsen handlar om omänsklig behandling och återfinns i Europakonventionen. Brödernas advokater menar att bröderna utsattes för tortyrlikande behandling under förhören då de var sju och fem år gamla.

Annan ersättning

I ansökan yrkar de båda bröderna på totalt 20 miljoner kronor i ersättning för ideell skada. I andra hand yrkas ersättning ex gratia, vilket innebär att de kan få ersättning även om det inte finns någon rättslig grund för det, av nåd. 

I Justitiekanslerns beslut skriver JK att ansökan om ex gratia beslutas av regeringen. Det innebär att det fortfarande finns en chans för bröderna att få skadestånd, då i form av ex gratia som kräver ett beslut i regeringen.

Vad är nästa steg?

–  Det finns några olika alternativ. Just nu måste vi sätta oss ner och fundera, det är lite för färskt, säger Slobodan Jovicic.

Texten uppdateras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Kevin

Mer i ämnet