Hör den norske stugägaren Patrik Knutssons reaktion i klippet ovan efter dagens beslut om att inreseförbudet hävs. Foto: Privat/SVT

Inreseförbudet hävs – norske stugägaren Patrik lättad

Uppdaterad
Publicerad

De särskilda reglerna som gällt för inresor från Danmark och Norge hävs från och med den sista mars, meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) idag. Även om de stränga norska gränsrestriktionerna kvarstår, blir det nu åter igen möjligt för norska fritidshusägare att resa över gränsen för att utföra nödvändiga underhåll och tillsyn av egendom. Detta förutsatt att man inte övernattar, åker kollektivt eller har nära kontakt med andra än de man bor med.

– Det är en lättnad, säger Patrik Knutsson i Oslo, som snart kan besöka sitt fritidshus i Östmark igen.

Som SVT Nyheter Värmland berättat om tidigare i veckan har inreseförbudet för Patrik Knutsson inneburit stor oro. När familjen besökte fritidshuset i höstas var det rena kaoset. Mössen hade mer eller mindre tagit över huset och under vintern har sen rör börjat läcka.

Hör Patrik Knutssons reaktion i klippet ovan om dagens beslut om att inreseförbudet hävs.

Från och med sista mars hävs inreseförbudet. Men samma krav på inresande från Danmark och Norge gäller som från övriga länder – man ska kunna visa upp ett negativt covidtest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet