De talar illa om norrmän

Uppdaterad
Publicerad

Gränshandeln blomstrar i Värmland. Men den är inte bara en solskenshistoria. En studie vid Karlstads universitet visar att de värmlänningar som bor i trakter med mycket gränshandel är mer negativt inställda till grannarna på andra sidan gränsen.

”..dom flyttar hit och trissar upp priserna och dom betalar inte ens skatt … dom bara bor här, det är ju sånt man hör mycket och så, och det är bara skiten som kommer hit…”

Det var ett av svaren som forskare från Karlstads universitet fick när de intervjuade svenska invånare i Charlottenberg och Töcksfors.

Forskarna vid Karlstads universitet jämförde svaren från Charlottenberg och Töcksfors med svaren från Torsby. Det de fann var att lokalbefolkningen i trakter med mycket gränshadnel visserligen såg positivt på själva handeln, men samtidigt skapades det vissa stereotypiska motsättningar mellan vi och dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gränshandeln Värmland

Mer i ämnet