Deltagarna dramatiserar en situation där en man utsätts för fördomar. Foto: SVT

Integration genom kultursnack

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har det pågått en interkulturell utbildning i Karlstad, där nysvenskar och utbytesstudenter har fått analysera och lära sig mer om hur olika kulturella miljöer fungerar.

– Vi vill tala om kulturskillnader och samtidigt lära oss om varandras kulturer, säger Madeleine Ströje Wilkens, en av volontärerna som ansvarar för helgens kurs.

25 personer har samlats i Medborgarskolans lokaler mittemot busstationen i Karlstad centrum. Rummet bubblar av röster från olika länder. Alla talar svenska och många pratar om festen i går kväll. Den var en del av helgens projekt för integration som AFS Värmland har anordnat. AFS står för American Field Service, en organisation som från början riktade in sig på att utbilda utbytesstudenter i det nya landets kultur. Sedan tre år tillbaka välkomnas även asylsökande bland deltagarna på kursen Interkulturell utbildning i Karlstad.

– Vi vill hjälpa till med integrationen i Sverige, säger Madeleine Ströje Wilkens.

Karlstad

8 volontärer och 17 deltagare med sammanlagt 11 nationaliteter sitter i en ring och diskuterar livligt. En av dem är Mohsen Shahrukh som föddes i Iran av afghanska föräldrar och kom till Sverige för tre år sedan. Det är andra gången han går utbildningen.

– Jag tycker det är väldigt roligt att lära känna folk och hitta vänner från både Sverige och andra länder, säger han.

Sov över i svensk familj

Som en del av kursen har han sovit över i en svensk familj natten mellan lördag och söndag, och det lyser i ögonen när han berättar om sina upplevelser.

– Det var väldigt roligt. Jag lärde mig hur jag kan börja ta kontakt med en svensk familj.

Mohsen Shahrukh berättar att han fick se hur familjen bodde, fick insyn i deras rutiner och bjöds på både fika och frukost.

– Vi pratade om roliga saker, både om mitt land och Sverige.

Ett av momenten i dagens utbildning handlar om att iscensätta slutet på ett filmklipp där en man utsätts för fördomar på grund av sitt utseende. Alla deltagare delas in i små grupper och försvinner ut i olika små rum i byggnaden. Madeleine Ströje Wilkens hoppas att de börjar fundera på varför man handlar som man gör i olika situationer.

– Man kanske tar för mycket akt på hur människor ser ut snarare än att sätta sig ner och prata med folk, att komma över rädslan och sitta ner och diskutera alla de svåra frågorna.

När alla grupper har redovisat sina iscensättningar och utvecklat sina tankar tar Mohsen Shahrukh till orda.

– Jag tycker aldrig att man ska bedöma någon efter hur den ser ut, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlstad

Mer i ämnet