Intensiv debatt om invandring i Filipstad

Uppdaterad
Publicerad

De många flyktingarna som placerats i Filipstad rör upp känslor.

– Det är kolsvart i hela stan. Det går inte bara att ta hit dem. Det måste finnas planer för dem, säger Janet Stjärnlöf som bor i kommunen.

Enligt Bengt Sjöberg (KD) i Filipstads politiska kommunledning växer motsättningarna.

#flykt

– Det är fruktansvärda anklagelser, säger han.

– Folk har sagt att det skulle spridas sjukdomar och att man inte skulle kunna gå upp på campen och träffa de som bor där. Det är felaktiga hot de målar upp på väggen.

Rasimen finns

Joakim Lambertsson, som vi träffar utanför Konsumbutiken i Filipstad, säger att det finns mycket rasisim.

– Jag tror att det mest är skräcken över att det bara skulle bli invandrare i Filipstad till sist, säger han.

Filipstads kommun står inför stora utmaningar. I går slog kommunalrådet Per Gruvberger (S) larm om att kommunen inte klarar av att erbjuda skolgång till alla flyktingbarn. Totalt finns drygt 1 100 asylsökande i kommunen.

Många vill hjälpa

Samtidigt är viljan bland Filipstadsborna att hjälpa stor.

– Det är fantastiskt. Det kommer människor hela tiden och lämnar kläder, skor, leksaker, shampo, blöjor... Det finns sådan oerhörd kärlek och välvilja hos Filipstadsborna, säger Bengt Sjöberg, som också hjälper till vid Vasakyrkans insamling till de boende på asylboendena i Filipstad.

Samtidigt har de internationella influenserna gett den lilla bergslagskommunen en kulturell kick.

SVT Nyheter Värmland följde med på somalisk fest – och träffade afrikanska sånggruppen Filipstad-Hällefors worship team.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet