Tomas Pettersson är politiskt oerfaren men väl medveten om att uppdraget som kommunalråd är utsatt Foto: SVT

Invånarna ska lägga fast s-politiken i Hagfors

Publicerad

I Hagfors ska alla kommuninvånare oavsett partisympatier få vara med och lägga fast Socialdemokraternas handlingsprogram inför valet nästa år.

– Nu ska vi ta reda på vad våra kommuninvånare vill, inte bara politikerna utan alla ska ha möjlighet att komma med idéer och synpunkter. Det ska avgöra vad vi går till val med, säger Tomas Pettersson, som är partiets toppnamn till posten som kommunalråd inför kommunvalet i Hagfors.

Tomas Pettersson jobbar i dag som ombudsman vid Byggnads, ett fackförbund där många värmländska socialdemokratiska politiker fostrats. Riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson, kommunalrådet i Arvika Peter Söderström och kommunalrådet i Grums Leif Haraldsson har alla precis som Tomas Pettersson ett förflutet vid Byggnads.

Tomas Pettersson är politiskt oerfaren men väl medveten om att uppdraget som kommunalråd är utsatt.

– Det är nästan som ett självmordsuppdrag att ta det här, så tänker jag. Men jag är villig att ta den risken som det här innebär, säger han.

Utsatt för sabotage

Åsa Johansson (S), som i dag är kommunalråd i kommunen och som lämnar den posten efter valet nästa år vet hur kalla vindarna kan vara som kommunpolitiker. Efter folkomröstningen om Norra Råda skola utsattes hon och hennes familj för sabotage, de fick också ta emot otrevliga e-postmeddelanden.

– Till exempel har min postlåda blivit kastad i diket ett antal gånger... och mycket otrevliga mail har jag fått. Personligen kan jag ta det. Men när hela familjen blir utsatt, då är det värre, säger hon.

Brett stöd

Tomas Pettersson säger att han hittills inte märkt av något politikerförakt.

– Jag känner att jag har ett jättebrett stöd, inte bara bland socialdemokrater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.