Rauf Ahmadi, representant för Islamiska Kulturföreningen i Karlstad, är kritisk till Vilks föreläsning. Foto: SVT

Islamiska Kulturföreningen: Oansvarigt att bjuda in Vilks

Uppdaterad
Publicerad

Oansvarigt av arrangörerna att bjuda in Lars Vilks menar Islamiska Kulturföreningen.

Islamiska Kulturföreningen i Karlstad möter Lars Vilks första framträdande i Sverige efter terrorattacken i Köpenhamn med oro. Föreläsningen, som hålls i Gamla Wermlandsbanken i Karlstad under temat Charlie Hebdo och yttrandefrihetens gränser, har inbjudits av Utrikespolitiska föreningen. Mot bakgrund av dödsskjutningarna i Köpenhamn och attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris tidigare i år är Rauf Ahmadi, representant för Islamiska Kulturföreningen i Karlstad, skeptisk. Trots en stor polisinsats som kommer att bevaka dagens föreläsning upplever Ahmadi hotbilden stor.

– Yttrandefriheten ska finnas, och den är viktig, men det ska inte leda till att folk dödas. Människolivet är viktigt, och den här föreläsningen utsätter människor för stor fara, säger Rauf Ahmadi till SVT Värmlandsnytt.

Menar att Vilks konst föder hat

I ett uttalande till SVT Värmlandsnytt menar Ahmadi att Vilks konst och föreläsningar föder hat i samhället och separerar människor från varandra, men hävdar att Lars Vilks som person egentligen är oviktig i frågan om föreläsningens vara eller icke vara. Ahmadi menar att det är arrangörerna som behöver tänka till, och föreslår att föreläsningen skulle kunna sändas på TV istället, för att minimera riskerna.

– Det är inte Lars Vilks ansvar att se till så att människor inte kommer till skada, det är allas vårt ansvar – de som arrangerar detta och de som går dit. Det är viktigt med yttrandefrihet, men ditt liv och mitt liv sätts i fara, och vad har vi för nytta av det?

”Handlar om rena kränkningar”

Ahmadi upplever att Sverige äntrat en ny tid som kännetecknas av kränkningar som separerar människor, och han ser föreläsningen som ett led i en provokation.

– Den har ingenting med yttrandefrihet att göra egentligen. Det handlar om rena kränkningar och mobbning. Jag vet inte vad syftet är för de som arrangerar det här, men jag är hundra procent säker på att det inte har någonting med yttrandefrihet att göra. Vi i Islamiska Kulturföreningen vill inte att människor inte ska lida av det här, eller offra sitt liv för det här. Varken Lars Vilks eller de som attackerar eller kritiserar honom är mer värda än människors liv. Varför ska arrangörerna utsätta oss för fara – de som tror att de kan göra något gott för Karlstad, de som sitter vid sina bord utan att veta vad den här saken kan få för konsekvenser? Om någon skadas har det ingenting med Vilks att göra. Jag tycker att det är arrangörerna som ska stå till svars för det, inte du, jag eller Vilks.

Efterfrågar större säkerhetsåtgärder

– Jag tycker att det är fruktansvärt att man kan leva på andras lidande och ha det som levebröd, när man ser att andra kan bli kränkta. Vi i Islamiska Kulturföreningen vill bygga ett samhälle som alla kan få nytta av och där människor kan leva i fred utan problem. Vi vill göra något gott och det har varit huvudsaken för oss. Allt som leder till separation, hat, krig och dödande ska vi fördöma.

Ahmadi värnar om yttrandefriheten men efterfrågar större säkerhetsåtgärder. Han hoppas att polisen ska ha kontroll över allting under den här dagen och sammanfattar med orden:

– Människolivet är viktigare än allt annat i världen. Jag hoppas att allt går som arrangörerna planerat. Allas säkerhet är viktig, säger Rauf Ahmadi till SVT Värmlandsnytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer