En man i 80-årsåldern sökte vård på akuten på efter en fallskada, en vecka senare hittades mannen avliden i sitt hem. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

IVO fortsätter granska efter lex Maria-anmälan

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, är inte nöjd med utredningen av en händelse där en patient med skallskador fick vänta för länge på vård och beslutar att göra en ny, bredare granskning.

Den skadade patienten hade blödningar i hjärnan efter ett trauma och fördes med ambulanshelikopter till Arvika sjukhus i september 2018.

På grund av att ljusen på landningsplattan inte fungerade kunde helikoptern först inte landa vid sjukhuset.

Efter det dokumenterades patientens uppgifter i fel journal, eftersom vårdinformationssystemet inte fungerade som det skulle.

Ny tillsyn

En lex Maria-anmälan till IVO gjordes och flera uppgifter behövdes kompletteras. Trots det väljer IVO att öppna upp ett nytt ärende för att göra en bredare tillsyn av sjukhusets verksamhet.

– De har presenterat en traumaorganisation och riktlinjer men vi finner otydligheter i dem, säger IVO:s inspektör Katarina Waldenborg.

Otydligheter

Region Värmland har presenterat en plan för hur man ska komma tillrätta med helikopterplattan och journalsystemet, men när det gäller vård av traumapatienter enligt riktlinjerna är läget inte helt klart.

– Vi har utifrån det här ärendet funnit anledning att kolla på andra saker. För att vi ska kunna titta bredare utanför själva Lex Maria-ärendet då måste vi öppna ett annat ärende och göra en egeninitierad tillsyn, säger Katarina Waldenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.