Ja till dammbygge i Arvika

Publicerad

Miljödomstolen godkänner Arvika kommuns miljökonsekvensbeskrivning vad gäller dammbygget i Kyrkviken. Det innebär att säger kommunen får ja till att bygga en damm i Sundet mellan Kyrkviken och Glafsfjorden som skydd mot framtida översvämningar.

Krönet på den fasta dammen får vara högst 47,5 meter. Dessutom får kommunen tillstånd att bygga skyddsvallar både öster och väster om Sundet.

Syftet med dammen är alltså att hindra vattnet från Glafsfjorden att rinna in i Kyrkviken så att stora översvämingar som den år 2000 inte upprepas. Dessutom ska dammen göra det möjligt att pumpa ut vatten från Kyrkviken till Glafsfjorden.

Ärendet har redan en gång tidigare avgjorts i Miljödomstolen år 2006 men de beslutet överklagades till Högsta Domstolen som upphävde tillståndet för att miljökonsekvensbeskrivningen inte uppfyllde miljöbalken.

Domen kan överklagas fram till den 21 juli, men om det inte sker räknar kommunen med att kunna dra igång projektet redan i höst.

– Våren 2013 räknar vi med att bygga den ena halvan, 2014 den andra halvan och 2015 kommer dammen bli klar i bästa fall, säger kommunalrådet i Arvika, Claes Pettersson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer