Foto: SVT/TT

”Jag är och har alltid varit skriven i Arvika”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas Pål Jonson är folkbokförd i Arvika på en gård som ägs av hans pappa men hans fru och barn är skriven på en bostadsrätt i Stockholm. Som DN var först med att rapportera, har Jonsson kvitterat ut 40 000 i bostadsersättning sedan 2017.

– Hela tanken är att familjen ska kunna åka fram och tillbaka, säger Pål Jonsson (M) till SVT Nyheter Värmland.

– Min fru är skriven i lägenheten i Stockholm och jag åker alltid hem till Värmland när riksdagen inte är öppen, säger Pål Jonsson (M).

Han är själv skriven på en gård i Arvika som ägs av hans far.

– Gården jag bor på är pappas men det är där jag vill leva och den jag vill förvalta. Jag betalar underhåll, el och värme. Det är mitt ansvar att göra det.

Omkostnader

Han har sen 2017 kvitterat ut 40 000 kronor i bostadsersättning, inget han själv tycker är konstigt.

– Jag åker hem varje vecka. Det är ju omkostnaderna och det är det regelverk som finns. Jag ville inte få någon diskussion, därför meddelade jag riksdagen att min fru är skriven i Stockholm.

”Man ska bo i Värmland”

Enligt Jonsson åker han hem till Värmland varje vecka och när riksdagen inte är öppen.

– När riksdagen är stängd på jul och på sommaruppehållet bor jag på gården. Jag är i Värmland varje vecka. Det är hela tanken, att familjen ska kunna åka fram och tillbaka.

Har du övervägt att skriva dig i Stockholm istället?

– Nej, jag har inte haft en tanke på det, enligt mig går det inte. Gården är min plats på jorden. Sen ska man bo i Värmland om man är riksdagsledamot för Värmland, tycker jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.