Mest julbelysning i Värmland? Göran Olsson i Säffle har i alla fall ett av de mest synliga husen i länet under december. Hör Göran Olsson berätta om sin hobby i klippet. Foto: SVT

Göran Olsson i Säffle: ”Jag har julbelysning som hobby”

Uppdaterad
Publicerad

Mest julljus i Värmland? Ja, Göran Olsson i Säffle har i alla fall ett av de mest synliga husen i länet under december månad, med tusen och åter tusentals lampor.

– Det är min hobby, en kort hobby men en rolig, säger han.

Det startade men en utegran för många år sedan och nu har det gått över styr, enligt Göran Olsson själv.

Han tänder upp från skyltsöndagen och låter huset och trädgården lysa upp av alla olika figurer, lampor, och ljusslingor fram till Tjugondag Knut. Elräkningen växer med cirka 2 000 kronor under veckorna som julbelysningen är uppe. Men hur mycket allt har kostat genom åren vet han inte.

Pandemijul

– Det törs jag inte tänka på, säger han.

”Har allt i huvudet”

Någon skiss över hur belysningen ska se ut och hur det sättas upp från år till år har Göran Olsson inte, allt finns i hans minne.

– Sedan är frugan med och ändrar lite, jag får inte bestämma helt själv.

”Allt har blivit svart”

Han jobbar som elektriker och är noggrann med att allt ska vara säkert.

– Men det har hänt några gånger att allt blivit svart, hus och alltihop har blivit svart med jordfelsbrytaren. Då är det någon fukt som kommit in i nån kontakt men jag brukar skydda det så gott det går, säger Göran Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pandemijul

Mer i ämnet