Mattias Heed har blivit hotad efter att han avlivat en skadad varg. Foto: Privat

Jägare hotad efter vargavlivning

Uppdaterad
Publicerad

Eftersöksjägaren Mattias Heed i Kil blev utringd på nyårsaftonskvällen efter en trafikolycka med en varg. Djuren som brutit ena benet avlivades. Efteråt har Heed fått ta emot flera hot.

Mattias Heed har sen tre år tillbaka jobbat som eftersöksjägare och är anställd av polismyndigheten för att ringas ut vid viltolyckor.

På nyårsaftonen fick han ett telefonsamtal där han ombads eftersöka en trafikskadad varghanne vid Klingerudsängarna mellan Kil och Skåre. Vargen påträffades med med ett brutet ben och Mattias avlivade vargen med flera skott.

Enligt polisens presstalesman Stefan Wickberg begicks det inga felaktigheter i samband med avlivandet. Enligt sajten svenskjakt.se spreds flera felaktiga rykten efter händelsen.

Fanns det något annat alternativ vid olyckan än att avliva djuret?

– Nej, säger Mattias Heed.

Hotbrev

Mattias Heed blev först påhoppad i sociala medier. Och nu, några dagar in på det nya året, har någon eller några personer riktat fler hot mot honom. I går hade någon satt en lapp på hans bil utanför hemmet: ”Vågar du starta”, stod det skrivet. I morse var det dags igen, då hade någon slagit sönder framrutan på hans bil och bucklat sidan på bilen.

Båda händelserna är polisanmälda.

– Polisen tog det på fullaste allvar. Efter lappen kom det en tekniker och letade igenom bilen. Men de hittade inget, säger Mattias Heed.

Han kan inte låta bli att fundera efter de första hoten.

 – Man undrar ju, vad händer här näst?

Övertygad

Efter att bilen nu blivit utsatt för skadegörelse känner han att det är nog och vänder sig till media.

– Jag kan inte riktig säga hur det känns, jag är tom. Jag känner att jag har gjort rätt vad gäller avlivningen av vargen. Nu får det vara nog, säger Mattias Heed.

Händelserna rubriceras som hot och förgripelse mot tjänsteman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.