Jägareförbundet planerar att överklaga beslutet om licensjakt på varg. Foto: Arkiv

”Ett 20-tal vargar bör kunna skjutas i Värmland”

Uppdaterad
Publicerad

Jägareförbundet i Värmland planerar att överklaga länsstyrelsens beslut om licensjakt på högst sex vargar inom ett område i sydvästra Värmland.

– Formellt har vi ännu inte lämnat in någon överklagan, men sannolikt kommer vi att göra det. Vi tycker att det finns ett utrymme för jakt på ett större antal vargar, säger Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet i Värmland.

Han säger att en rimlig nivå är att ett 20-tal vargar ska kunna skjutas i Värmland.

Företrädare för Jägarförbundet i Värmland, Örebro, Gävleborg, Dalarna och Västmanland hade på onsdagskvällen möte om just frågan om licensjakt på varg.

Vill enas med andra län

Anders Olsson säger att ambitionen är att de ska enas om en gemensam hållning.

– Jag uppfattar att vi sak i stort sett har samma uppfattning. Hittills har vi inte tagit något beslut, men vi ska ha ett gemensamt nytt möte, säger Anders Olsson.

Vill skjuta 51 vargar

På torsdagen gick även Jägarnas riksförbund ut med att de överklagar samtliga länsstyrelsers beslut om vargjakt. I Värmland anser de att 51 vargar ska få skjutas.

Länsstyrelsen i Värmland beslutade förra veckan om licensjakt på högst sex vargar inom ett område i sydvästra Värmland.

Jakten startar, enligt det beslutet, 2 januari 2021.

Huvudsyftet med licensjakten är att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst, uppger Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.