”Hysterin i vargfrågan gjorde att jag inte vågade skjuta, utan polisens medgivande”, det säger eftersöksjägaren som var först på plats efter olyckan på 63:an på tisdagen, där en varg skadades svårt. Foto: SVT/Arkiv

Jägaren: ”Jag ville ha polisens medgivande”

Uppdaterad
Publicerad

”Hysterin i vargfrågan gjorde att jag inte vågade skjuta, utan polisens medgivande”, det säger eftersöksjägaren som var först på plats efter olyckan på 63:an igår, där en varg skadades svårt.

Mannen vill inte medverka med namn på grund av det infekterade läge som råder i vargfrågan, men för SVT berättar han sin version av gårdagens händelse som rörde upp starka känslor bland människor som stannade vid olycksplatsen och i sociala medier. Han är kritisk till att man inte har samma förfarande vid alla typer av viltolyckor.

– Hade jag blivit utkallad till den här olyckan hade jag varit där på en kvart, säger han.

Istället tog det cirka en timme innan han sköt vargen och det efter många telefonsamtal.

”Kallat ut andra”

Klockan 10.03 igår fick polisen ett samtal om att en varg var påkörd på 63:an i höjd med Getebol. Polisens ledningscentral i Örebro kontaktade då ansvarig jägare i Värmland, som i sin tur kallade ut ett särskilt eftersöksekipage för rovdjur. Av en slump passerar mannen, som är en erfaren eftersöksjägare, olycksplatsen cirka 10.40. Han kontaktade då polisen för att säga att han kunde avliva vargen, vilket han omedelbart hade gjort om det varit till exempel ett rådjur eller en älg.

– Nej, sa de, det får du inte göra för de hade kallat ut andra.

Känner till regelverket

Här står ord mot ord då polisens chef för regionledningscentralen Henrik Dahlström, säger att de inte nekat honom, för att det inte är deras beslut.

Men du kan väl regelverket och vet att det är du som avgör?

– Jag känner till §40C, men jag sitter i Nationella Viltolycksrådet och känner också till vilka problem det kan ge när det handlar om varg. Jag ville därför ha polisens medgivande, säger mannen.

”Han sa skjut”

Problemet är att polisen inte har befogenhet att beordra avlivning då det är jaktförordningen som styr och alltså upp till den enskilde jägaren att avgöra. Efter att mannen pratat med en lokal polis i telefon fick han till sist ändå det stöd han eftersökte, som polisen säger att de inte kan ge.

– Han sa skjut och då gjorde jag det.

”Reglerna borde ändras”

Mannen säger att han är en av de eftersöksjägare som skickas på flest eftersök i hela länet. Han tycker att reglerna borde ändras så att alla eftersöksjägare kan skickas oavsett vilket djur som blivit påkört.

– Då kommer det vara folk snabbare på plats och bedöma läget, det skulle minska djurens lidande.

Jaktförordningen 40 c §

Om frilevande vilt anträffas så skadat eller i en sådan belägenhet att det snarast bör avlivas av djurskyddsskäl, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på någon annans mark.

Förordning (2018:639).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.