Foto: SVT

Jaktbeslut överklagas

Publicerad

Naturskyddsföreningen kommer att göra allt för att stoppa vargjakten på fredag trots gårdagens beslut där Naturvårdsverket gav klartecken till jakt.

På trettondagsafton gav Naturvårdsverket klartecken till jakt på 24 vargar i Värmland och tolv i Örebro län med start på fredag. Enligt Naturskyddsföreningen är det ett brott mot EU:s lagstifting att beslutet inte går att överklaga.

– Vi vill ge Förvaltningsrätten chansen att gripa in i det här ärendet, säger Jan Terstad, naturvårdschef på Svenska Naturskyddsföreningen.

Men det här ska ju inte gå att överklaga?

– Nej, och det strider mot EU-rätten.

Ändrade lagen

De två senaste åren har vargjakten stoppats efter överklaganden från flera miljöorganisationer. I våras ändrade den dåvarande regeringen Jaktförordningen så att beslut om vargjakt bara kan överklagas till Naturvårdsverket, och inte till domstol.

Enligt Naturskyddsföreningen är både jaktbeslutet i sig, och det faktum att det inte går att överklaga vidare, ett brott mot EU-rätten.

Tillsammans med Världsnaturfornden och Svenska Rovdjursföreningen har man redan tidigare vänt sig till Förvaltningsrätten i Karlstad för att få ett tillfälligt stopp för jakten. Nu kommer miljöorganisationerna även överklaga gårdagens beslut i Naturvårdsverket.

– Den här typen av förvaltningsbeslut ska gå att få överprövade i domstol och inte bara av en myndighet, säger Jan Terstad i Naturskyddsföreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer