Jakten hindrar turismen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Ekoturismföreningen protesterar i en skrivelse till miljöminister Lena EK mot den pågående vargjakten.

Enligt föreningen drabbar jakten två av Bergslagens arrangörer av vargturism som tvingas ställa in planerade turer med bokade gäster. Framförallt vänder sig föreningen mot att jaktbeslutet togs med mycket kort varsel.

Marcus Eldh, på safariarrangören WildSweden undersöker nu möjligheten att avboka, spåra varg under pågående vargjakt eller byta till ett nytt och okänt vargrevir i Bergslagen.

– Vi har betalande gäster redan nu till helgen och i stort sett varje helg fram till mitten av mars då snön försvinner. Totalt rör det sig om runt 40 personer. Dessutom bokar många nu sommarens vargsafari och jag diskuterar för tillfället datum och priser för nästa år med brittiska, franska och holländska researrangörer. Beslutet om en selektiv jakt kom som en total överraskning och utan någon som helst dialog i förväg, berättar Marcus Eldh.

– Jag inser att vi som ordnar vargturism får leva med vargjakt i olika former, men det är inte acceptabelt att våra förutsättningar ändras med 48 timmars varsel. Vem tar ansvaret för besvikna gäster och eventuella kostnader i form av avbokningar, kompensation för utlägg för resor, boende och så vidare? säger Marcus Eldh i ett pressmeddelande från Svenska Ekoturismföreningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.